Hemeroidi

Opis postupka

Hemoroide (hemoroidalne čvorove) možemo opisati kao jastučiće građene od spleta krvnih žila i vezivnih vlakana koji se nalaze ispod sluznice analnog kanala. Slični jastučići postoje i na vanjskom dijelu analnog otvora ispod kože, a koji se nazivaju i vanjskim hemoroidima. 

Postoje brojni faktori koji utječu na pojavu i razvoj bolesti: tvrda stolica i neredovita stolica, dugo sjedenje i naprezanje, trudnoća, prehrana siromašna vlaknima, proljevi, nasljedni faktori.

Liječenje ovisi o stadiju bolesti. Za sve stadije vrijede tzv. higijensko-dijetetske mjere. Prehrana bogata vlaknima i tekućinom, sa što manje ljutih začina i namirnica koje stvrdnjavaju i otežavaju pražnjenje stolice, tuširanje anusa nakon pražnjenja stolice. Nadalje, koriste se različiti lokalni pripravci za ublažavanje tegoba u obliku masti, krema i čepića. U novije vrijeme koriste se i pokazali su visoku učinkovitost flavonoidi koji smanjuju upalu stjenke krvnih žila hemoroidalnih čvorića. Ovi načini liječenja najčeće su dovoljni za prvi i ponekad drugi stadij bolesti.

Postoji nekoliko ambulantnih zahvata koji se primjenjuju u liječenju hemoroidalne bolesti do četvrtog stupnja: podvezivanje gumicom, sklerozacija kemijskim sredstvima, infracrvena ili laserska koagulacija, dok se četvrti stadij bolesti može izliječiti jedino kirurškim zahvatom. Kirurški zahvat ponekad je potreban i za liječenje trećeg ili drugog stadija bolesti ukoliko izostane učinak drugih metoda liječenja.