RF ablacija proširenih vena

Opis postupka

Nakon što se pacijent udobno smjesti na ležaju, kreće postupak pranja i sterilizacije noge na kojoj se vrši zahvat. Slijedi pokrivanje sterilnim prekrivkama. Nakon ultrazvučnog prikaza vene i odabira mjesta gdje će se u lumen uvesti kateter, slijedi infiltracija odabranog mjesta i cijelog tijeka vene lokalnim anestetikom. Tijekom infiltracije pacijent može povremeno osjetiti lagano peckanje na mjestu uboda. Nakon primjene anestetika pod kontrolom ultrazvuka se pozicionira sonda u venu koja skuplja krv iz kožnih ogranaka. Postupak započinje kad je sonda pozicionirana 2 cm od ušća u glavnu venu noge (v. femoralis). Generator radiofrekventne energije zagrijava sondu koja postupno putuje prema stopalu i zatvara proširenu venu.

Nakon tretmana se ultrazvučno provjeri zatvaranje vene cijelim njenim tijekom. Kompresivne čarape (2. stupanj kompresije) se primjene na operiranu nogu što dokazano povećava učinkovitost zahvata i smanjuje mogućnost povratka proširenih vena. Preporuča se izbjegavanje težeg fizičkog napora – podizanja teških tereta i slično, ali se stimulira normalna fizička aktivnost.

Kontrolni klinički i ultrazvučni pregled se radi u dogovoru s operaterom u razmacima nakon 7 do 14 dana te nakon 6 tjedana od zahvata kako bi se provjerila uspješnost postupka te u slučaju ostatnih proširenja kako bi se postupak upotpunio skleroterapijom.

 

Moguće komplikacije i rezultati

Prijavljene komplikacije su rijetke. Moguće su parestezije (žarenje, trnci) u području terapije kao posljedica iritacije osjetnih živaca. Iznimno rijetko mogu se javiti opekline nižeg stupnja u području primjene radiofrekventne energije. Rijetko se može javiti i duboka venska tromboza koja zahtijeva terapiju antikoagulansima.

Zadovoljstvo pacijenata RFA endovenskim liječenjem proširenih vena je prema studijama na velikom broj pacijenata na razini od 90% – 95% u vremenskom razdoblju 6 do 12 mjeseci nakon zahvata. Od 5% – 10% pacijenata ima recidiv proširenih vena u razdoblju od 3 godine nakon zahvata. U odnosu na endovensko liječenje primjenom lasera, radiofrekventna ablacija ima prednost zbog manje postoperativnih bolova i rjeđoj pojavi hematoma.