Sklerozacija kapilara

Opis postupka

Nakon što se pacijent udobno smjesti, u dogovoru s liječnikom se definira područje terapije. Nakon podešavanja osvjetljenja kirurške lampe, pristupa se čišćenju i dezinficiranju kože. Otopina za sklerozaciju se pripremi u male šprice volumena 1 do 3mL koje na vrhu imaju sitne igle. Ista vrsta igle se koristi za primjenu inzulina i zbog svog promjera se minimalno osjeti kod primjene. Otopina se aplicira kroz nekoliko uboda, nakon čega slijedi kompresija tretiranog područja vatom, a poslije zahvata kompresivnim zavojem ili elastičnom čarapom (kompresija 1. Ili 2. stupnja). Nošenje kompresivnih čarapa te izbjegavanje duljeg stajanja i intenzivne fizičke aktivnosti preporučljivo je kroz sljedećih 7 do 10 dana.

Kontraindikacije i moguće nuspojave

Skleroterapija se ne izvodi kod trudnica, kod pacijenata s pojačanom sklonosti zgrušavanju krvi, oboljelih od plućne embolije, kod alergija na sredstvo za sklerozaciju te kod površnih upala na koži i venama koje zahtijevaju terapiju.

Nuspojave zahvata sklerozacije su rijetke, ali moguće. One uključuju pojavu podljeva na mjestu primjene otopine koji nestaju nakon nekoliko dana. Također, moguće su alergijske reakcije na otopinu, tromobflebitis – upala površne krvne žile, pojačana pigmentacija kože na mjestu uboda, nekroza tkiva.