Sklerozacija pjenom (UGFS)

Opis postupka

Sklerozacija proširenih vena pjenom (UGFS) uspješna je metoda liječenja venske insuficijencije upotrebom kemijskog spoja čija primjena u unutrašnjosti tretirane žile uzrokuje zatvaranje lumena žile, promjene njezine strukture i naposljetku njezino nestajanje (resorpciju).

Kao metoda pogodna je za terapiju malih proširenja teleangiektazija, retikularnih vena (površnih kožnih promjena), ali može se koristiti i za proširene vene i venske spletove. Ponekad se može kombinirati i raditi kao dopuna drugim endovenskim tretmanima (laser i RFA).

Tehnički je jednostavna za izvođenje i nije bolna niti za vrijeme niti poslije zahvata, ali s druge strane postotak povratka venske bolesti je veći nego kod primjerice RFA metode.

Kao metoda je i cjenovno povoljnija u odnosu na npr. RFA metodu.

Nakon pranja i sterilnog pokrivanja ekstremiteta pod kontrolom ultrazvuka aplicira se sklerozans unutar krvne žile nakon čega se primjeni kompresija. Poslije postupka preporuča se nošenje elastičnog zavoja, odnosno kompresivnih čarapa i do 6 tjedana kako bi se minimalizirala mogućnost povratka varikoziteta.

Kontraindikacije

Metoda UFGS se ne bi trebala primjenjivati kod akutne tromboze, kod bolesnika s visokim rizikom duboke venske tromboze, kod alergija na sklerozanse, kod arterijske bolesti donjih ekstremiteta i nepokretnosti bilo kojeg uzroka.