Uklanjanje lipoma i ateroma

Opis postupka

Odstranjenje lipoma i ateroma se provodi u lokalnoj anesteziji pod sterilnim uvjetima kao mali kirurški zahvat. Postupak odstranjenja je kratkotrajan, provodi se u sterilnim uvjetima upotrebom lokalne anestezije uz pažljivu rekonstrukciju operacijske incizije kako bi estetski rezultat bio optimalan.

Lipomi su najčešći benigni mezenhimalni tumori koji se sastoje od masnih stanica. Locirani su najčešće u potkožnom masnom tkivu, iako ponekad mogu biti locirani u dubljim slojevima ispod mišića, a mogu biti i izrazito veliki. Međutim, većina lipoma su manje potkožne tvorbe čija je dijagnoza već nakon pregleda jasna. Promjera su nekoliko centimetara i rutinski se odstranjuju kirurškim zahvatom.

Ateromi su dobroćudne cistične promjene koje se nalaze u koži, češće na dlakavijim mjestima tijela. Promjer im može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, dobro su ograničeni prema okolnim strukturama, na dodir elastični, ali tvrđi od primjerice lipoma te slabije pomični prema koži i podlozi. Ispunjeni su obično bijelo-žutim sadržajem sastavljenim od stanica površnog dijela kože i masti. Skloni su bakterijskoj upali, kada mogu biti uzrok neugodnih bolova i komplikacija ako se pravodobno ne liječe. Odstranjuju se malim kirurškim zahvatom, poželjno prije nego se upale, jer je onda odstranjenje teže, zahtijeva antibiotsku terapiju, češća previjanja, a i njihova ponovna pojava na istom mjestu (recidiv) je moguća.