RADNO VRIJEME: PON - PET 12-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 12-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Centar za bolesti vena

VenaSeal postupak
Sklerozacija pjenom (UGFS)
Sklerozacija kapilara
RFA radiofrekventna ablacija vena
Mikroflebektomija
Color Doppler krvnih žila

Centar za bolesti vena u poliklinici Arthros bavi se dijagnostikom i terapijom bolesti venskog sustava i obuhvaća tim specijalista iz područja radiologije i vaskularne kirurgije.

Proširene vene (varikozne vene) su značajan javnozdravstveni problem koji je u manjoj ili većoj mjeri prisutan u velikog dijela odrasle populacije. Brojna istraživanja pokazala su da su proširene vene ne nogama dvostruko učestalije kod žena nego kod muškaraca. Najvažniji čimbenik za nastanak proširenih vena je genetsko nasljeđe. Tako postoji 90% vjerojatnosti da će djeca roditelja koji oboje imaju proširene vene i sama imati proširene vene. Pored nasljeđa, postoje i ostali rizični faktori, kao što su posao vezan za dugotrajno sjedenje ili stajanje, pretilost, ravna stopala, itd.

Tegobe na koje se osobe sa proširenim venama žale često nisu proporcionalne stupnju izraženosti  venskih proširenja. Tako se te osobe  mogu žaliti na bolove u nogama, grčeve u nogama (naročito noću), osjećaj žarenja i peckanja te  oticanje nogu bez obzira na odsutnost vidljivih značajnijih proširenja. Kod druge skupine pacijenata su izraženije “vidljive” promjene u smislu velikih varikoziteta. Ponekad može doći i do pojave proširenih kožnih promjena u sklopu kronične venske insuficijencije. Takve promjene uključuju smećkaste promjene kože potkoljenica (hiperpigmentacija), hipostatski dermatitis i stvaranje rana na potkoljenicama (venski ulkusi). U manjeg broja bolesnika može doći i do upale površinskih vena (tromboflebitis) koja u određenog broja bolesnika može zahvatiti i duboki venski sustav (flebotromboza) te može komplicirati i otežavati liječenje.   

DIJAGNOSTIKA BOLESTI VENA

U našem centru za bolesti vena dosupan je dijagnostički ultrazvuk kojim se procjenjuje funkcija venskog sustava što je preduvijet uspješnog liječenja. Kao dopuna kliničkom pregledu koji najčešće provodi specijalist vaskularne kirurgije izvodi se Color Doppler krvnih žila nogu. Tom prilikom se dobija informacija o funkciji krvnih žila nogu što dalje usmjerava način liječenja.

Prije pojave modernih endovenskih metode liječenja proširenih vena liječenje proširenih vena sastojalo se od klasičnog kirurškog “čupanja” proširenih vena. Takvo liječenje je imalo dobre rezultate, ali je bilo povezano sa većim kožnim ožiljcima, većim krvavim podljevima i duljim oporavkom.

MODERNE METODE LIJEČENJA 

U novije vrijeme primat u liječenju proširenih vena preuzelo je tzv. endoluminalno liječenje. Ono obuhvaća RFA (radiofrekventna ablacija vena), liječenje akrilatnim ljepilom VenaSeal, sklerozaciju vena pjenom (UGFS). Prednost ovih metoda nad klasičnim kirurškim zahvatom je u tome što se glavne površinske vene (vena safena magna ili parva) ne moraju fizički izvaditi, čime je sam postupak minimalno traumatizirajući. Osim toga zbog minimalno invazivne prirode, umjesto opće endotrahealne ili spinalne anestezije, koristi se lokalna ili tumescentna anestezija.

Sklerozacija kapilara i mikroflebektomija kao metode liječenja namjenjene su postizanju makismalnog estetskog efekta, a provode se ili kao  samostalni zahvati ili kao dopuna endoluminalnom liječenju

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga