RADNO VRIJEME: PON - PET 12-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 12-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

RFA radiofrekventna ablacija vena

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Proširene varikozne vene mogu biti ozbiljno i progresivno oboljenje koje kada napreduje do razine glavne vene noge (v. femoralis) i kad se kasno liječi može biti praćeno komplikacijama i recidivima (povratkom simptoma).Klasične metode liječenja podrazumijevale su kirurško odstranjenje pritoka zajedno s velikom venom (v. saphena) koje se prazne u glavnu venu noge (v. femoralis). Operativni zahvat uključivao je veći rez u preponi i u području gležnja te veći broj malih rezova (ubodnih) tijekom cijele noge. Zbog takvog načina liječenja, komplikacije nakon zahvata, iako obično blaže, bile su vrlo učestale.

Endovenske metode liječenja (RFA – radiofrekventna ablacija, sklerozacija pjenom) su moderne metode liječenja koje su zamijenile klasični operativni zahvat. U odnosu na klasičnu operativnu metodu su minimalno invazivne, imaju puno manje komplikacija te znatno bolji estetski rezultat.

Radiofrekventna ablacija vena je metoda gdje se upotrebom sonde koja se ciljano pod kontrolom ultrazvuka uvodi u venu, upotrebom radiofrekventne energije zagrijavaju stijenke krvne žile na temperaturu koja dovodi do sljepljivanja stijenki žile i poticanja aktivacije prirodnih mehanizama uklanjanja ožiljnog tkiva. Na taj način tijelo je potaknuto samo eliminirati ostatke proširene vene pa je i sam rezultat tog procesa prirodan, estetski izgled kože nakon odstranjenja.

U našoj poliklinici primjenjujemo najsuvremeniju metodu radiofrekvetne ablacije 0

Zadovoljstvo pacijenata RFA endovenskim liječenjem proširenih vena je prema studijama na velikom broj pacijenata na razini od 90% – 95% u vremenskom razdoblju 6 do 12 mjeseci nakon zahvata. Od 5% – 10% pacijenata ima recidiv proširenih vena u razdoblju od 3 godine nakon zahvata. U odnosu na endovensko liječenje primjenom lasera, radiofrekventna ablacija ima prednost zbog manje postoperativnih bolova i rjeđoj pojavi hematoma.

Liječenje

Nakon što se pacijent udobno smjesti na ležaju, kreće postupak pripreme – kirurškog pranja noge na kojoj se vrši zahvat. Slijedi pokrivanje sterilnim prekrivkama. Nakon ultrazvučnog prikaza vene i odabira mjesta gdje će se u lumen uvesti kateter, slijedi infiltracija odabranog mjesta i cijelog tijeka vene lokalnim anestetikom. Tijekom infiltracije pacijent može povremeno osjetiti lagano peckanje na mjestu uboda. Nakon primjene anestetika pod kontrolom ultrazvuka se pozicionira sonda u venu koja skuplja krv iz kožnih ogranaka. Postupak započinje kad je sonda pozicionirana 2 cm od ušća u glavnu venu noge (v. femoralis). Generator radiofrekventne energije zagrijava sondu koja postupno putuje prema stopalu i zatvara proširenu venu.

Nakon tretmana se ultrazvučno provjeri zatvaranje vene cijelim njenim tijekom. Kompresivne čarape (2. stupanj kompresije) se primjene na operiranu nogu što dokazano povećava učinkovitost zahvata i smanjuje mogućnost povratka proširenih vena. Preporuča se izbjegavanje težeg fizičkog napora – podizanja teških tereta i slično, ali se stimulira normalna fizička aktivnost.

Kontrolni klinički i ultrazvučni pregled se radi u dogovoru s operaterom u razmacima nakon 7 do 14 dana te nakon 6 tjedana od zahvata kako bi se provjerila uspješnost postupka te u slučaju ostatnih proširenja kako bi se postupak upotpunio skleroterapijom.

Mjere opreza

Prijavljene komplikacije su rijetke. Moguće su parestezije (žarenje, trnci) u području terapije kao posljedica iritacije osjetnih živaca. Iznimno rijetko mogu se javiti opekline nižeg stupnja u području primjene radiofrekventne energije. Rijetko se može javiti i duboka venska tromboza koja zahtijeva terapiju antikoagulansima.
doc. prim. dr. sc. Predrag Pavić
Specijalist opće i vaskularne kirurgije, docent na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, pročelnik Zavoda za vaskularnu kirurgiju kirurške klinike KBC Zagreb. Educiran je na brojnim tečajevima u primjeni najsuvremenijih postupaka liječenja u vaskularnoj kirurgiji i kirurgiji vena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.