RADNO VRIJEME: PON - PET 12-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 12-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Sklerozacija kapilara

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Sklonost razvoju proširenih kapilara je uvjetovana genetski (do 40% slučajeva), ali i načinom života, pa tako dugotrajno stajanje, intenzivno hodanje i trudnoća značajno povećavaju razvoj proširenih kapilara. Od proširenja kapilara češće obolijevaju žene. Proširene male krvne žile u površnom sloju kože mogu biti promjera manjeg od 1mm i obično su crvene boje (teleangiektazije), promjera do 2mm plave boje i ponekad iznad razine kože (venulektazije) te najveće retikularne vene koje su promjera od 2mm do 4mm. Venski varikoziteti većeg promjera koji su prisutni na koži također se liječe skleroterapijom, ali zbog njihove veličine postupak se ponekad mora ponavljati.

Kada je broj proširenih kapilara velik i kada se pojavljuje u području gležnja, unutarnje strane koljena i natkoljenice, to može ukazivati i na bolest dubokog venskog sustava, tako da iziskuje obradu ultrazvučnom Doppler pretragom. Doppler venskog sustava je preporučljivo napraviti u sklopu obrade prije svakog zahvata sklerozacije.

Sklerozacija kapilara je postupak ubrizgavanja otopine (sklerozansa) u proširene površne krvne žile, nakon čega se one zatvaraju, pretvaraju u ožiljno tkivo i nakon nekog vremena nestaju resorpcijom.Skleroterapija se može izvoditi kao samostalan zahvat kako bi se riješio problem proširenih površinskih žila ili može biti dopuna zahvatima na dubokim venama (RFA, VenaSeal metoda). Pojava proširenja krvnih žila na koži je vrlo česta u populaciji, a skleroterapija nema samo estetski rezultat, već i smanjuje ponekad njima pridružene bolove i osjećaj pečenja.

Otopine koje se koriste za proces sklerozacije su brojne. Najbolji rezultati se postižu primjenom polidokanola (AethoxySclero) koji koristimo u našem centru. Njegovom upotrebom se u literaturi opisane neželjene posljedice, kao što su alergijske reakcije, bol kod injekcije, nekroza područja ubrizgavanja, svode na minimum.

Liječenje

Nakon što se pacijent udobno smjesti, u dogovoru s liječnikom se definira područje terapije. Nakon podešavanja osvjetljenja kirurške lampe, pristupa se čišćenju i dezinficiranju kože. Otopina za sklerozaciju se pripremi u male šprice volumena 1 do 3mL koje na vrhu imaju sitne igle. Ista vrsta igle se koristi za primjenu inzulina i zbog svog promjera se minimalno osjeti kod primjene. Otopina se aplicira kroz nekoliko uboda, nakon čega slijedi kompresija tretiranog područja vatom, a poslije zahvata kompresivnim zavojem ili elastičnom čarapom (kompresija 1. Ili 2. stupnja). Nošenje kompresivnih čarapa te izbjegavanje duljeg stajanja i intenzivne fizičke aktivnosti preporučljivo je kroz sljedećih 7 do 10 dana.

Mjere opreza

Skleroterapija se ne izvodi kod trudnica, kod pacijenata s pojačanom sklonosti zgrušavanju krvi, oboljelih od plućne embolije, kod alergija na sredstvo za sklerozaciju te kod površnih upala na koži i venama koje zahtijevaju terapiju.

Nuspojave zahvata sklerozacije su rijetke, ali moguće. One uključuju pojavu podljeva na mjestu primjene otopine koji nestaju nakon nekoliko dana. Također, moguće su alergijske reakcije na otopinu, tromobflebitis – upala površne krvne žile, pojačana pigmentacija kože na mjestu uboda, nekroza tkiva.

doc. prim. dr. sc. Predrag Pavić
Specijalist opće i vaskularne kirurgije, docent na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, pročelnik Zavoda za vaskularnu kirurgiju kirurške klinike KBC Zagreb. Educiran je na brojnim tečajevima u primjeni najsuvremenijih postupaka liječenja u vaskularnoj kirurgiji i kirurgiji vena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.