RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Čukalj/Hallux valgus

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Čukalj ili hallux valgus je čest deformitet stopala odnosno palca koji uzrokuje bolove i nelagodu kod hoda. Zbog deformacije zgloba palca kosti stopala pritišću na unutarnju stranu obuće tako da se javlja crvenilo i upala na mjestu najjačeg pritiska praćeni bolovima. Deformitet odnosno promjene kod čuklja često zahvaćaju i posljedica su promjena na ostalim dijelovima stopala koje doprinose razvoju defomiteta palca i pojačavju često tegobe. Pojava čuklja se obično primjećuje na oba stopala, postoji genetska predispozicija za oboljevanje, a promjene su češće i napreduju sa starenjem. Osim naslijeđene sklonosti, spuštena stopala značajno doprinose razvitku čukljeva, cipele s visokom petom i uskim prednjim dijelom također doprinose razvoju deformiteta. Upalne bolesti zglobova kao što su reumatoidni artritis, giht, psorijatični artritis također imaju za posljedicu deformitet stopala i javljanje čukljeva. Ako se javljaju na samo jednom stopalu čukljevi mogu biti posljedica ozljeda, prijeloma kosti ili ozljeda tzv “mekanih” struktura- ligamenata i tetiva.

Dijagnoza

Izgled čuklja je karakterističan, a kako i latinski naziv hallux valgus govori uključuje iskrivljenje palca prema vanjskom dijelu stopala uz pojavu otekline na korjenu palca. Ta oteklina je posljedica iskrivljenja prve metatarzalne kosti prema unutarnjem dijelu stopala (ilustracija anatomska).  Bolovi u području unutarnjeg dijela stopala često mogu početi i prije izraženijeg deformiteta. Može se raditi o probadajućim bolovima koji se javljaju kod hoda i pogoršavaju se intenzivnijom aktivnošću. Smetnje mogu ponekad biti primarno žarenje i trnci u gornjem dijelu palca i stopala zbog podražja na živac, crvenilo i bol u području upaljene sluzne vrećice, a ponekad i ulceracija kože. U sklopu pregleda potrebno je dobiti cjelovitu sliku i obratiti pažnju na prisutnost pridruženih vaskularnih i neuroloških bolesti te deformiteta ostalih dijelova noge i stopala. Ponekad je potrebno zbog sumnje na upalne bolesti obradu dopuniti labaratorijskim pretragama upalnih pokazatelja. Također kako bi se bolje razumio deformitet, odredio njegov stupanj te planiralo liječenje potrebno je napraviti rtg snimak stopala.
Na temelju rtg snimka stopala moguće je kvantificirati izraženost deformiteta. Također na temelju rtg snimaka planiramo vrstu operacijskog zahvata.

Liječenje

Nakon temeljitog pregleda prezentirat ćemo Vam mogućnosti liječenja s obzirom na intenzitet tegoba, izraženost deformiteta i naravno uzevši u obzir eventualno postojanje udruženih bolesti. Liječenje čuklja ili hallux valgusa je najčešće operacijsko. Sam operativni zahvat se izvodi u sklopu naše jednodnevne kirurgije. Nakon Vaše odluke na operacijski zahvat slijedi preoperativni pregled anesteziologa i dogovor o vrsti anestezije koja će se primjeniti. Vaš operater će Vam detaljno objasniti operativni postupak. Nakon zahvata i kratkotrajnog boravka u našem apartmanu prije otpusta ćete dobiti detaljne upute o načinu poštede operirane noge. Naši fizioterapeuti će Vam pokazati rasteretni hod sa štakama, a operater će dogovoriti termin za prvu kontrolu i previjanje operacijskih incizija. 

Oporavak

Oporavak na operacijskog liječenja čuklja traje ovisno o izvedenom zahvatu od 2 do 3 mjeseca. Kod korekcije deformiteta se izvodi osteotomija(presijecanje kosti) koja se fiksira u korigiranom položaju, a zarastanje te osteotomije zahtijeva vrijeme i rasterećenje. Cijeljenje se prati na rtg snimcima stopala i u dogovoru s operaterom se dozirano povećava opterećenje stopala težinom. U postoperativnom tijeku potrebno je nositi posebno prilagođene uloške.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.