RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta je jedna od najčešćih ozljeda unutarkoljenskih struktura. Vrlo često je posjedica ozljede tijekom sportskih aktivnosti.

Najčešće ozljeda nastaje kod doskoka blizu ili u punoj ekstenziji, kod usporavanja iz trka ili pak kod brze promjene smjera trčanja. Ozljeda se može dogoditi tijekom kontakta s drugim igračem ili, što je češće, bez kontakta. Karakteristično za ozljedu prednjeg križnog ligamenta je oteklina koja je posljedica nakupljanja krvi u koljenu. Ozljeđeni često čuju i zvučni fenomen pucanja te nakon ozljede ne mogu nastaviti sa sportskom aktivnošću. Ozljeda prednjeg križnog ligamenta može biti izolirana. Vrlo često ozljeđene su i pridružene anatomske strukture koljena. Najčešće strada još dodatno i menisk, kolateralni ligamenti a nerijetko uslijed iskakanja zgloba dođe i do natučenja hrskavice. 

Priprema

Pažljivo proveden klinički pregled prilikom kojeg se testiraju pojedine strukture koljena s velikom vjerojatnošću može dijagnosticirati ozljedu prednjeg križnog ligamenta. Magnetska rezonance je neizostavan dio dijagnostike jer osim potvrde dijagnoze daje uvid u eventualne udružene ozljede koje je ponekad teško vidjeti na temelju pregleda jer je koljeno bolno i klinički testovi su otežani.

Liječenje

Liječenje ozljede prednje križne sveze započinje odmah nakon ozljede. Odluka o načinu liječenja se donosi na temelju brojnih parametara. Ponekad će preporuka biti što hitniji operacijski zahvat reinsercije/rekonstrukcije križnog ligamenta sa  šivanjem meniska, praćen intenzivnom postoperativnom rehabilitacijom, rasteretnim hodom na štakama. S druge strane ponekad ćemo preporučiti početak liječenja kroz postupke smirivanja otoka, dobivanja opsega pokreta sa pažjivo tempiranom naknadnom rekonstrukcijom  prednjeg križnog ligmenta. Rekonstrukcija ligamenta u nekim slučajevima neće biti niti potrebna. Operativni zahvat rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta se radi artroskopski i minimalno je invazivna operacijska metoda. Izbor graftova za rekonstrukciju i operativnih tehnika ovisi i o vrsti aktivnosti kojom se bavite, dobi, eventualnim udruženim ozljedama.

Oporavak

Pravovremeno i pravilno liječenje uz pažljivo praćenje tijeka oporavka osigurat će najbolji funkcionalni rezultat, pokretljivo i stabilno koljeno. Nasuprot tome neadekvatno liječenje rezultirat će kontrakturom koljena, nestabilnim i bolnim koljenom sa povećanim rizikom razvoja artroze tijekom slijedećih godina.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.