RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Ispiranje kalcifikata ramena

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Kalcifikati u ramenu su često bolno stanje koje uzrokuje intenzivnu nelagodu i značajno ograničava pokretljivost ramena. Glavno obilježje bolesti je stvaranje kalcificiranih nakupina u tetivama koje obavijaju zglob ramena ili  u subakromijalnoj burzi. Razlog nastanka kalcifikata u ramenu nije potpuno razjašnjen. Ovo bolno stanje se češće javlja u dobi od 30 do 50 godina starosti, nešto češće u ženskoj populaciji.  Studije na velikom broju pacijenata dovele su nas do spoznaje da kalcifikati u ramenu mogu biti prisutni kod značajnog broja ljudi koji zbog toga nemaju nikakve tegobe. Tako je uočeno da kalcifikati prolaze nekoliko faza u svom razvoju, a svaka od tih faza ima različite simptome. Najbolnija faza je faza upale koja se zove i resorptivna faza kada se stvoreni kalcifikat razmekša upalnim procesom. Zbog pritiska na tetivu i/ili posljedične upale subakromijalne vrećice to uzrokuje jake bolove.

Dijagnoza

Dijagnoza kalcifikata u ramenu se postavlja nakon kliničkog pregleda pacijenta dopunjenog ultrazvukom i/ili rtg snimcima zahvaćenog ramena. Ultrazvučni pregled osim što pomaže identificiranje kalcifikata daje informacije i o mogućim pridruženim oštećenjima tetiva te nam daje uvid u fazu “života” kalcifikata o čemu ovisi terapija.  Ponekad je kod kroničnih kalcifikata koji dugo traju a imaju i pridružena oštećenja(rupturama) tetive potrebno napraviti magentsku rezonancu ramena.

Liječenje

Odluka o načinu terapije bolnih kalcifikata u ramenu se donosi nakon pažljivog pregleda dopunjenog ultrazvukom. U velikoj većini slučajeva terapija je konzervativna. Iznimno rijetko kalcifikati u ramenu se liječe operativnim artroskopskim zahvatom. U akutnoj fazi bolova najbrže olakšanje donosi infiltracija pod kontrolom ultrazvuka kombinacije anestetika i protuupalnog lijeka. Ako je kalcifikat u pogodnoj fazi(resorptivnoj) odličan postupak je ispiranje pod kontrolom ultrazvuka kojim se postiže njegovo odstranjenje iz tetive. Nakon ispiranja slijedi infilitracija subakromijalne burze protuupalnom kombinacijom lijekova. Postupak ispiranja kalcifikata traje 30 minuta, provodi se u lokalnoj anesteziji i sterilnim uvjetima. Kronični kalcifikati u kombinaciji sa puknućem tetiva nisu pogodni za ispiranje pod kontrolom ultrazvuka te njihovo liječenje uključuje infiltracije protuupalnim lijekovima, fizikalnu terapiju i operativni artroskopski zahvat.

Oporavak

Nakon provedenog ispiranja kalcifikata u ramenu, a radi potpunog smirenja bolova i upale preporučamo poslije zahvata fizikalnu terapiju u trajanju od 10 dana.

dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.