RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Iščašenje akromioklavikularnog zgloba

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Iščašenje akromioklavikularnog zgloba (ACJ) obično se javlja kao posljedica ‘visokoenergetske’ traume, najčešće udarca odnosno pada na rame. AC zglob je mjesto na kojem se u ramenu spaja ključna kost i lopatica i sudjeluje u pokretima ramena naročito kod podizanja i spuštanja zgloba ramena.  

Ovisno o strukturama koje su ozlijeđene ovisit će i stupanj nestabilnosti zgloba. AC zglob se za stabilnost oslanja na čvrsta vlakna koja okružuju zglob (kapsulu) i na dva ligamenta koji se protežu između dijela lopatice zvanog korakoid i ključne kosti. Potpuno puknuće sve tri strukture rezultirat će najizraženijom nestabilnošću dok istegnuća ligementa rezultiraju blažim oblicima nestabilnosti.

Dijagnoza

Već na temelju razgovora o mehanizmu ozljede i kliničkog pregleda ponekad je moguće jasno postaviti dijagnozu. Ponekad je vidljiv znak „klavirske tipke” koji se odnosi na izbočenost ključne kosti koja se na pritisak prstima spušta – kao tipka na kalviru.

Klasifikacija stupnja iščašenja se radi na temelju rtg snimaka, najčešće oba ramena usporedno u opterećenju ruku teretom (kako bi se opteretile strukture zgloba i dale bolji uvid iščašenje). Na temelju klasifikacije se usmjerava liječenje.

Liječenje

Većina blažih uganuća, iako bolna, s vremenom će se smiriti, primjenjuju se led i fizioterapija za rehabilitaciju ozlijeđenog područja. U slučajevima izraženih iščašenja zgloba sa popucalim svim ligamentima preporučamo operativno liječenje. Rana operacija ima za cilj omogućiti da ligamenti potrgani tijekom iščašenja zacijele, da se ubrza oporavak od ozljede i da funkcija ramena nakon ozljede bude bolja. U slučaju previđenih ozljeda može se i naknadno raditi stabilizacija zgloba upotrebom presadaka tetiva kako bi se nadomjestila funkcija nesraslih ligamenata.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.