RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Artroza koljena

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Artroza koljena ili osteoartritis je najčešća bolest koja zahvaća zglob koljena. Predstavlja glavni uzrok smanjene aktivnosti i invaliditeta, naročito u starijoj životnoj dobi.
Karakteristika bolesti je degenerativno propadanje zgloba praćeno upalnom reakcijom koja je posljedica propadanja hijaline hrskavice u sinovijalnom zglobu. Uzroci osteoartritisa su brojni i često se više uzroka preklapa.

Osnovni simptom je bolnost zgloba koja se pogoršava kod opterećenja i dugotrajnije fizičke aktivnosti. Jedna od karakteristika je i početna, jutarnja ukočenost koja nakon razdoblja fizičke aktivnosti prođe da bi je kod duljeg trajanja aktivnosti zamjenila bol. Kod izraženijih promjena na hrskavici određene aktivnosti rezultiraju i škripanjem koje pacijent može osjetiti kod pokreta.
Artroza koljena je progresivna bolest koja napreduje prema suženju zgloba i ukočenosti. Intenziviranjem bolova dolazi do smanjenja nivoa aktivnosti što je naročito loše kod starije populacije jer onda slijedi slabljenje mišića, povećanje tjelesne težine što dovodi do začaranog kruga. Slabiji mišići i veća težina pogoršavaju bolove što opet dovodi do smanjenja aktivnosti. 

Dijagnoza

Dijagnoza artroze koljena postavlja se na temelju kliničkog pregleda. Rtg zgloba je u većini slučajeva dovoljan za postavljanje dijagnoze. Na temelju promjena na rtgu može se približno odrediti težina promjena odnosno stupanj artroze. Kako bi rtg pružio najviše informacija o bolesti ponekad su potrebne posebne projekcije, odnosno snimci pod opterećenjem. Ponekad u dijagnostici može biti koristan i ultrazvuk, MSCT ili magnetska rezonanca koljena. Artroza koljena može biti i posljedica upalnih bolesti zglobova, reumatoidnog artritisa, uričnog artritisa ili neke druge upalne bolesti. Neke od tih bolesti su i nasljedne. Kada se tijekom obrade artroze posumnja na upalnu bolest zglobova pacijenta se upućuje na reumatološku i/ili internističku obradu. Ukoliko se reumatološkom obradom identificara uzrok upale zglobova, koja obično zahvaća više zglobova, propisivanjem “sistemske” terapije se artroza može značajno usporiti.

Priprema

Mogućnosti liječenja artoze koljena ovise o stupnju promjena, uzroku promjena, dobi, nivou fizičke aktivnosti i brojnim drugim parametrima.  Početak liječenja se sastoji u edukaciji pacijenta, mjerama za redukciju odnosno održavanje tjelesne težine, jačanjem mišića prilagođenim vježbama. Multidisciplinarni pristup u smislu suradnje ortopeda, fizijatra i reumatologa čini temelj za pravilno i uspješno liječenje. Suradnjom liječnika različitih specijalnosti i kombiniranjem metoda liječenja od protokola vježbi, preko sistemske reumatološke terapije, biološke terapije i operativnih zahvata kod artroze se postižu optimalni rezultati liječenja.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.