RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Trohanterni burzitis

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Veliki trohanter je koštano izbočenje koje se nalazi na gornjoj vanjskoj strani bedrene kosti. To je područje kosti gdje se velika masa mišića (abduktorni mišići)  pričvršćuje za bedrenu kost. Ti mišići sudjeluju u održavanju uspravnog položaja tijela te u svim pokretima u zglobu kuka. U području hvatišta mišića nalazi se sluzna vrećica(trohanterna burza) koja omogućava lakše pokrete jer smanjuje trenje između dva tkiva. 

Kada se sluzna vrećica(bursa) upali područje gdje se nalazi postaje osjetljivo i bolno. Ponekad se može primjetiti i otok i crvenilo. Međutim ako je locirana u dubljim slojevima, kao što je slučaj sa trohanteričnom burzom ovi znakovi nisu toliko vidljivi. Kada se bursa upali, stanje se naziva “burzitis”.

Ponekad i upala mišićnih tetiva može oponašati simptome upale burze. Neki ljudi mogu imati znakove obje upale pa to nazivamo trohanteričnim sindromom

Što ga uzrokuje?

Trohanterični burzitis može se pojaviti nakon traume, ponavljajuće mikrotraume (kao sindrom prenaprezanja), u prisutnosti osteoartritisa ili čak nakon zamjene kuka. Upala tetiva se može pojaviti zbog problema s hodanjem ili trčanjem. Nerijetko se nikada ne može jasno identificirati nikakav specifičan uzrok upale burze odnosno abduktornih tetiva.

Dijagnoza

Trohanterični burzitis obično uzrokuje oštru bol ili pčenje na bočnoj (vanjskoj) strani kuka. Bol se može širiti niz bočnu stranu bedra prema koljenu. Obično se simptomi pogoršavaju hodanjem ili trčanjem. Najtipičniji simptom je osjetljivost na bočnoj strani kuka, plus bol pri pokušaju ležanja na toj strani u krevetu. Ova bol često ometa spavanje pacijenata

Kako se dijagnosticira?

Dijagnoza je često jasna nakon razgovora s pacijentom i kliničkog pregleda. Međutim, u slučajevima kada dijagnoza možda nije posve jasna ili gdje se želi preciznija potvrda, tada je pretraga izbora ultrazvuk ili 3T MRI snimka kuka. MRI skeniranje također će moći provjeriti ima li drugih patologija u zglobu kuka, kao što je labralna ozljeda ili početni artritis kuka. Potrebno je napraviti rendgenske snimke kako bi se isključila potencijalna prisutnost osteoartritisa kuka.

Liječenje

Prvi korak u liječenju trohanternog burzitisa je mirovanje i korištenje protuupalnih lijekova. Fizikalna terapija može ublažiti simptome nekih pacijenata. U slučajevima kada su simptomi dovoljno jaki da opravdaju intervenciju, tada je prva linija liječenja primjena lokalnog anestetika i injekcije kortizona u burzu. Kortizon je vrlo snažan protuupalni lijek i normalno djeluje vrlo dobro, iako će ponekad biti potrebno ponoviti injekciju više puta. 

U vrlo malom udjelu pacijenata kod kojih sve druge mogućnosti liječenja ne uspiju i gdje simptomi ostaju teški potrebna je kirurška ekscizija burze.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.