RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Uklanjanje lipoma, ateroma, gangliona

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Odstranjenje lipoma i ateroma se provodi u lokalnoj anesteziji pod sterilnim uvjetima kao u našoj operacijskoj sali za male zahvate. Postupak odstranjenja je kratkotrajan, provodi se u sterilnim uvjetima upotrebom lokalne anestezije uz pažljivu rekonstrukciju operacijske incizije kako bi estetski rezultat bio optimalan. Patohistološka analiza(PHD) najčešće nije potreban, ali u slučaju bilo kakve sumnje u vrstu odstranjene promjene postupak analize za nas provodi Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Lipomi su najčešći benigni mezenhimalni tumori koji se sastoje od masnih stanica. Locirani su najčešće u potkožnom masnom tkivu, iako ponekad mogu biti locirani u dubljim slojevima ispod mišića, a mogu biti i izrazito veliki. Međutim, većina lipoma su manje potkožne tvorbe čija je dijagnoza već nakon pregleda jasna. Promjera su nekoliko centimetara i rutinski se odstranjuju kirurškim zahvatom.

Ateromi su dobroćudne cistične promjene koje se nalaze u koži, češće na dlakavijim mjestima tijela. Promjer im može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Dobro su ograničeni prema okolnim strukturama, na dodir elastični. Tvrđi su od primjerice lipoma te slabije pomični prema koži i podlozi. Ispunjeni su obično bijelo-žutim sadržajem sastavljenim od stanica površnog dijela kože i masti. Skloni su bakterijskoj upali, kada mogu biti uzrok neugodnih bolova i komplikacija. Odstranjuju se malim kirurškim zahvatom, poželjno prije nego se upale, jer je onda odstranjenje teže, zahtijeva antibiotsku terapiju, češća previjanja, a i njihova ponovna pojava na istom mjestu (recidiv) je moguća.

Ganglioni su najčešće dobroćudne promjene šake i ručnog zgloba koje ponekad zbog pritiska na okolne strukture mogu uzrokovati bolove, trnjenje, osjećaj pritiska. Dijagnosticiraju se kliničkim pregledom dopunjenim ultrazvukom, a u slučaju nesigurne dijagnoze i magnetskom rezonancom. Terapija gangliona može biti punkcija, odstranjenje sadržaja te primjena lijeka. U slučaju ponovne pojave kirurška ekscizija promjene povezana je s manjom učestalošću recidiva. Odstranjenje gangliona se provodi u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji.

Liječenje

Odstranjenje lipoma i ateroma se provodi u lokalnoj anesteziji pod sterilnim uvjetima kao u našoj operacijskoj sali za male zahvate. Postupak odstranjenja je kratkotrajan, provodi se u sterilnim uvjetima upotrebom lokalne anestezije uz pažljivu rekonstrukciju operacijske incizije kako bi estetski rezultat bio optimalan.

Patohistološka analiza(PHD) najčešće nije potreban, ali u slučaju bilo kakve sumnje u vrstu odstranjene promjene postupak analize za nas provodi Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.