RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Artroza kuka – Osteoartritis kuka

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Artroza, osteoartroza ili osteoartritis (OA) je najčešća bolest zglobova – uzroci, simptomi, liječenje Artritisa kuka - Artroza kuka

Opis

Artroza kuka ili Artritis kuka. U sklopu pregleda radi artroze kuka specijalist će procijeniti opseg pokreta u bolesnom kuku, intenzitet bola kao i potencijalne uzroke bola u susjednim zglobovima koji bi se mogli reflektirati na kuk. U slučaju potrebe zatražit će se rendgenske snimke, a ako je potrebno i MRI snimka kuka. Nakon pregleda s pacijentom se razgovara o specifičnom planu liječenja. Važno je naglasiti da se stupanj napredovanja artritisa može značajno razlikovati među različitim ljudima. Ponekad pacijent unatoč impresivnom rtg nalazu možda nikada neće trebati operaciju. To je zato što mnogi ljudi s radiološkim značajkama osteoartritisa nemaju nužno značajne kliničke simptome.

Nekirurško liječenje artritisa kuka uključuje edukaciju o modifikaciji tjelesnih aktivnosti, upotrebu pomagala za hodanje, glukozamin i/ili kondroitin sulfat tablete, jednostavni lijekovi protiv bolova, protuupalne lijekove, fizikalnu terapiju, injekciju kortikosteroida/viskosuplemenata u zglob.

Umjerena tjelovježba je preporučljiva jer može smanjiti bol i poboljšati funkciju mišića te može usporiti napredovanje bolesti. Ostale prednosti tjelovježbe su i smanjenje tjelesne težine, kardiovaskularne kondicije i raspoloženja.

artroza kuka Normalan nalaz RTGa oba kuka

Rtg snimka 1
Normalan nalaz RTGa oba kuka.
Obratite pažnju na očuvani razmak između glave bedrene kosti i acetabuluma(zglobne čašice)

Rtg snimka 2
Artroza na oba kuka.
Rtg snimka artroze kuka razmak između glave i acetabuluma je nestao uz eroziju kosti i pojavu osteofita.

Dijagnoza

Artroza kuka je bolno stanje uzrokovano trošenjem hrskavice u zglobu kuka zbog čega dolazi do povećanog trenja kod pokreta i bolnog podražaja ogoljene kosti unutar zgloba. Simptomi su obično tupa ili oštra bol unutar zgloba, s ukočenošću. Bol se često osjeća u preponama i u prednjem dijelu bedra. Artritis kuka ponekad može uzrokovati i bol u predjelu koljena.

Ponekad može doći do pucanja hrskavice te odvajanja labavih dijelova hrskavice ili kosti unutar zgloba, što može uzrokovati iznenadne oštre bolove, zaključavanje (kada kuk postane ukočen) ili popuštanje kuka.

Kod teških oblika artroze noga se može malo skratiti, a zglob kuka potpuno ukočiti. Hodanje postaje bolno, a svakodnevne aktivnosti kao što su oblačenje čarapa ili ulazak u automobil mogu postati sve teže.

Liječenje

Kada različite neoperativne mjere nisu uspjele kontrolirati simptome artritisa kuka, kirurško liječenje postaje opcija za one pacijente s dovoljno izraženim simptomi simptomima.

Operativno liječenje se sastoji u zamjeni zgloba kuka odnosno ugranji totalne endoproteze kuka.

INDIKACIJE

Tupa ili oštra bol unutar zgloba, s ukočenošću
Bol u preponama i u prednjem dijelu bedra
Ponekad i bol u predjelu koljena
prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.