RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Upala Ahilove tetive

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Upala Ahilove tetive su čest problem kod sportaša, naročito rekreativnih u srednjoj životnoj dobi. Zbog konstantne izloženosti naprezanju kod svakog koraka kod Ahilove tetive često nalazimo “patološke” promjene koje mogu zahvaćati njezine različite dijelove. Ovisno o dijelu tetive koji je zahvaćen promjenama razlikuju se i tipične tegobe pa tako i način liječenja. Ahilova tetiva je završni dio mišića stražnje strane potkoljenice i hvata se na petnu kost što omogućuje savijanje stopala, stajanje na prstima odnosno normalan hod i trčanje. Poremećaj bilo kojeg dijela cjeline dovodi do bolova i nemogućnosti normalnog hoda. U slučaju upale ovojnice tetive govorimo o peritenonitisu, ako su s druge strane prisutna zadebljanja u strukturi tetive onda se govori o tendinozi. Bol na samom hvatištu tetive za kost može biti posljedica upale sluznih vrećica (burzitisa) odnosno insercijske tendinopatije. Upalne promjene na tetivi mogu biti praćene i puknućim dijela niti. Ponekad može doći i do potpunog puknuća Ahilove tetive što je teška ozljeda koja može imati trajne posljedice.

Dijagnoza

Dijagnostika upala Ahilove tetive se postavlja vrlo često već na temelju kliničkog pregleda. Lokalizacija bola, prisutnost otoka, prisutstvo čvorića odnosno zadebljanja tetive i sl. U sklopu dijagnostičke obrade imamo na raspolaganju ulatrazvuk koji daje odličnu procjenu lokalizacije upale, a može pomoći i kod procjene puknuća Ahilove tetive. U slučaju potrebe i daljenje evaluacije obrada se može dopuniti i Rtg snimkom ili magnetskom rezonancom.

Liječenje

uvijek je konzervativna. Fizikalna terapija uz prilagođene ekscentrične vježbe je temelj liječenja koji se dopunjuje upotrebom ortoza, nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Odličan učinak imaju i infiltracije pod kontrolom ultrazvuka. Ponekad se primjenjuju kortikosteroidi, a ponekad odlične rezultate postiže terapija plazmom obogaćenom trombocitima. U slučajevima kada konzervativno liječenje ne uspije pribjegava se operativnom liječenju koje se sastoji u eksciziji promjena na tetivi, odstranjenju Haglundovog deformiteta ili kombinaciji.  U sklopu naše jednodnevne kirurgije imamo odlične uvjete za operativno liječenje bolnih stanja Ahilove tetive. Naš tim specijalista će Vam detaljno objasniti postupke liječenja a u dogovoru s ansteziologom donjet ćemo odluku o vrsti anestezije.

Oporavak

Nakon zahvata slijedi kratkotrajni oporavak u našem apartmanu te otpust kući.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.