RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

PRP/ACP terapija plazmom

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

PRP/ACP terapija - Obnova hrskavice koljena i kuka, skakačko koljeno, teniski lakat, plantarni fasciitis, ozljede rotatorne manšete

Opis

PRP/ACP terapija – PRP(platelet rich plasma) plazma obogaćena trombocitima često se naziva i ACP(autologuous conditioned plasma) autologna kondicionirana plazma.
Terapija je koja se često označava kao biološka terapija pri čemu se tako označava jer se radi o terapiji faktorima rasta koje proizvodimo mi sami. Osnovu za izoliranje ljekovitih faktora rasta odnosno PRP-a čini naša vlastita krv. 

Izolirani faktori rasta postupkom dobivanja PRP-a djeluju na procese koji se dešavaju u našem tijelu i to na način da modificiraju degenerativne ili reparativne procese u tijelu. Njihovo djelovanje može biti na usporavanje procesa propadanja s jedne strane ili na stimuliranje procesa cijeljenja s druge strane.

PRP se značajno razlikuje po sastavu i po djelovanju.

PRP je skupni naziv za plazmu obogaćenu tromobocitima ali bitno je istaknuti da se sam PRP može u velikoj mjeri razlikovati s obzirom na sastav. Razlika u sastavu određuje naravno način na koji će djelovati i njegovu učinkovitost. Najvažnije podvrste PRP-a se razlikuju u odnosu na sadržaj bijelih krvnih stanica  leukocita što određuje njihovo djelovanje koje je ili dominantno na smirivanje degenerativnih procesa ili pak poticanje upalnih, reparacijskih procesa. Ukoliko se ne primjeni adekvatna vrsta PRP-a na bolno stanje koje se tretira pozitivni učinci uglavnom izostaju ili su svedeni na minimum.

Ovisno o obradi uzete krvi može se utjecati na PRP kako bi se dobio preparat koji će na određenu bolest imati najbolji efekt.

Djelovanje PRP-a na organizam je proučeno u brojnim studijama koje nam daju smjernice za primjenu.

PRP- nije sav isti, razlikuje se značajno po sastavu a time i po djelovanju. Ovisno o tome djeluje više protuupalno dok drugi naprotiv stimulira upalu, pregradnju i cijeljenje. Samim time upotreba istog preparata u različitim stanjima nije opravdana.

Redovito praćenje rezultata kvalitetnih studija o PRPu u poliklinici Arthros daje znanstveno utemeljenu osnovu za formiranje protokola za terapiju.

Koja je prednost/razlika PRP-a u odnosu na terapiju kortikosteroidnim injekcijama?

Najčešće uspoređivan tradicionalni tretman s PRPom su kortikosteroidne injekcije koje i dalje imaju svoje mjesto u terapiji bolesti lokomotornog sustava. Međutim njihova primjena mora biti u pažjivo odabranim slučajevima

Kortikosteroidne injekcije imaju dokazan učinak i jako protuupalno djelovanje. One su brzo riješenje za kronično stanje koje traje dugo međutim prečesta primjena npr kod osteoartritisa prema studijama sa sobom nosi rizik stanjenja hrskavice te se pozitivan učinak smanjenja bolova kod kortikosteroida na duge staze gubi.

C Tate Hepper 1, Jason J Halvorson, Stephen T Duncan, Andrew J M Gregory, Warren R Dunn, Kurt P Spindler The efficacy and duration of intra-articular corticosteroid injection for knee osteoarthritis: a systematic review of level I studies J Am Acad Orthop Surg. 2009 Oct;17(10):638-46

Djelovanje PRP kod osteoartritisa koljena (artroze)

Upotreba PRP-a kod osteoartritisa koljena pokazuje dugotrajne pozitivne efekte koji su najpozitivniji kod umjerenih stupnjeva osteoartritisa te produljuje razdoblja bez bolova i ukočenosti. Procjena stupnja osteoartritisa se donosi na temelju pregleda i rtg snimaka

Slika rtg koljena KL II i III

Kako bi pozitivni učinci bili što dulji prema rezultatima studija potrebne su minimalno 3 aplikacije u pravilnim intervalima. Na taj se način pozitivni efekt injekcije produljuje na minimalno 6 mjeseci. 

Postupak za pripremu PRP-a se sastoji u uzimanju krvi iz vene pacijenta (isto kao kod vađenja krvi za krvne pretrage). Prikupljena krv se stavlja u uređaj za centrifugiranje u kojem se odvaja plazma obogaćena trombocitima od ostalih komponenata krvi. Tako izdvojena plazma se uvlači u špricu kojom će se vršiti aplikacija u mjesto koje se tretira.

Postupak aplikacije slijedi nakon pripreme mjesta terapije pranjem i dezinficiranjem kože. Ovisno o mjestu primjene (lakat, koljeno, kuk, stopalo), aplikacija se može izvoditi pod kontrolom ultrazvuka.

Učinkovitost terapije PRPom je dokazana i u studiji gdje je u usporedbi s placebom(fiziološkom) otopinom razlika u efektima olakšanja bolova bila značajno na strani primjene PRP-a (78% nasuprot svega 7% pozitivnih reakcija kod primjene fiziološke otopine)

Patrick A Smith Intra-articular Autologous Conditioned Plasma Injections Provide Safe and Efficacious Treatment for Knee Osteoarthritis: An FDA-Sanctioned, Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Clinical Trial

Devendra K. Chouhan,*  Mandeep S. Dhillon et al.Multiple Platelet-Rich Plasma Injections Versus Single Platelet-Rich Plasma Injection in Early Osteoarthritis of the Knee An Experimental Study in a Guinea Pig Model of Early Knee Osteoarthritis

Plazma obogaćena trombocitima (PRP) je pripravak koji se upotrebljava u medicini dugi niz godina. Primjena je započela u stomatologiji gdje je pokazano da zahvaljujući faktorima rasta koje sadrži poboljšava na primjer popunjavanja koštanih defekata u području čeljusti. Nakon primjećenih pozitivnih efekata primjena plazme obogaćene trombocitima se tijekom godina širila u različita područja medicine. Tako je započela i primjena u ortopediji kako bi se ubrzalo zarastanje i/ili postigla regeneracija. Intraartikularne injekcije PRP-a smanjuju simptome osteoartritisa i poboljšavaju funkciju i kvalitetu života kod pacijenata. Primjena PRP-a prema provedenim studijama može pospješiti razmnožavanje hondrocita i lučenje hrskavičnog matriksa te na taj način ima pozitivan efekt na hrskavični pokrov zgloba. Terapija PRP-om ima pozitivne učinke kod liječenja upalnih stanja tetiva i ligamenta koje nastaju kao posljedica sportskih ozljeda i prenaprezanja (skakačko koljeno, teniski lakat, plantarni fasciitis, ozljede rotatorne manšete)

Plazma je tekući medij, koji je sastavni dio krvi, u kojem se nalaze krvne stanice ertirociti, leukociti, trombociti, faktori rasta, ioni, neorganske i organske molekule. Trombociti su također sastavni dio krvi, a funkcija im je zgrušavanje i započinjanje postupka oporavka oštećenih tkiva gdje se nakon ozljede nakupljaju. Faktori rasta kojima su trombociti bogati su brojni i dokazano sudjeluju u reparativnim procesima u organizmu (TGF-β, PDGF, IGF, FGF, VEGF, ECGF, itd.) Vrijednost plazme obogaćene trombocitima je u kombinaciji(omjeru) različitih faktora rasta koji djeluju pozitivno na procese reparacije. Primjena u različitim oboljenjima se intenzivno istražuje, s velikim brojem radova koji proučavaju različite stupnjeve koncentracije plazme i njihove efekte na tretirana tkiva. Kombinacija s tzv. “nosačima”(gelovi,fibrinske pločice i sl) i njegova primjena tijekom kirurških postupaka također pokazuje dobre rezultate tako da se i u budućnosti mogu očekivati poboljšani učinci terapije.

Plazma obogaćena trombocitima se upotrebljava i kao dodatna terapija prilikom operacijskih zahvata kako bi se poboljšao učinak zahvata ili kao sastavni dio zahvata npr kod liječenja ozljeda hrskavice AutoCart metodom.

Učinkovitost terapije PRPom je dokazana i u studiji gdje je u usporedbi s placebom(fiziološkom) otopinom razlika u efektima olakšanja bolova bila značajno na strani primjene PRP-a (78% nasuprot svega 7% pozitivnih reakcija kod primjene fiziološke otopine)

Patrick A Smith Intra-articular Autologous Conditioned Plasma Injections Provide Safe and Efficacious Treatment for Knee Osteoarthritis: An FDA-Sanctioned, Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Clinical Trial

Devendra K. Chouhan,*  Mandeep S. Dhillon et al.Multiple Platelet-Rich Plasma Injections Versus Single Platelet-Rich Plasma Injection in Early Osteoarthritis of the Knee An Experimental Study in a Guinea Pig Model of Early Knee Osteoarthritis

Liječenje artroze kombiniranom terapijom PRP sa hijaluronskom kiselinom(viskosuplement)

Primjena PRP-a kod sindroma bolne prepone doprinosi oporavku i prestanku upale naročito kod parcijalnih ruptura u području hvatišta aduktorne muskulature

Primjena pod kontrolom uzv-a PRP nakon istegnuća mišića 1. i 2. stupnja uspješno ubrzanje cijeljenja i povratka u sportsko opterećenje  jedna ili dvije injekcije.

PRP je učinkovit kod lateralnog epikondilitisa (teniski lakat)

Xiao Chen 1, Ian A Jones 1, Caron Park 2, C Thomas Vangsness Jr 1The Efficacy of Platelet-Rich Plasma on Tendon and Ligament Healing: A Systematic Review and Meta-analysis With Bias Assessment Meta-Analysis Am J Sports Med. 2018 Jul;46(8):2020-2032. doi: 10.1177/0363546517743746. Epub 2017 Dec 21.

Studija medijalni epikondilitis (golferski lakat), PRP  nasuprot operacijskog liječenja

grupa od 30 pacijenata 15 operirano, a 15 primilo PRP  nestanak bolova pokazuje da su rezultat oba tretmana, s praćenjem 3 godine, ali oporavak kod upotrebe PRPa je duplo brži 42 dana nasuprot 96 dana kod operacije

Hunter L. Bohlen, BA,* Zachary E. Schwartz, MD,* Victor J. Wu, MD,* Stephen G. Thon, MD,* Zachary J. Finley, MD,* Michael J. O’Brien, MD,* and Felix H. Savoie, III, MD*† Platelet-Rich Plasma Is an Equal Alternative to Surgery in the Treatment of Type 1 Medial Epicondylitis Orthop J Sports Med. 2020 Mar; 8(3): 2325967120908952.

PRP kod patelarnog tenidinitisa pokazuje pozitivne učinke

PRP kod rupture odnosno tendinopatije  gluteusa mediusa i minimusa  ima pozitivne efekte

Priprema

Prije dolaska na terapiju plazmom obogaćenom trombocitima potrebno je izbjegavati nesteroidne protuupalne lijekove, lijekove koji utječu na zgrušavanje (u dogovoru s liječnikom). Također je potrebno uzeti dovoljno tekućine, oko 1,5 L nekoliko sati prije zahvata. Na zahvat nije potrebno doći natašte.

Liječenje

Postupak za pripremu PRP-a se sastoji u uzimanju krvi iz vene pacijenta (isto kao kod vađenja krvi za krvne pretrage). Prikupljena krv se stavlja u uređaj za centrifugiranje u kojem se odvaja plazma obogaćena trombocitima od ostalih komponenata krvi. Tako izdvojena plazma se uvlači u špricu kojom će se vršiti aplikacija u mjesto koje se tretira. Postupak aplikacije slijedi nakon pripreme pranjem i dezinficiranjem kože. Ovisno o mjestu primjene (lakat, koljeno, kuk, stopalo), aplikacija se najčešće izvodi pod kontrolom ultrazvuka.

Mjere opreza

Kontraindikacije za primjenu plazme obogaćene trombocitima:
upalna bakterijska stanja na mjestu primjene(celulitis, septični artitis ili osteomijelitis) –
poremećaj funkcije trombocita –
kortikosteroidna injekcija unazad mjesec dana ili sistemska primjena kortkosteroida unazad 2 mjeseca –
hematološki poremećaji –
anemija s hemoglobinom ispod 10g/dL

INDIKACIJE

Simptomi osteoartritisa - poboljšava funkciju i kvalitetu života pacijenata
Upalna stanja tetiva i ligamenta kao posljedica sportskih ozljeda i prenaprezanja (skakačko koljeno, teniski lakat, plantarni fasciitis, ozljede rotatorne manšete)
Osteoartritis koljena
sindrom bolne prepone
za sportaše nakon istegnuća mišića
patelarni tenidinitis
ruptura odnosno tendinopatija gluteusa mediusa i minimusa
medijalni epikondilitis (golferski lakat)
olakšanje bolova
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.