RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Prijelomi metatarzalnih kostiju

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Prijelomi metatarzalnih kostiju su među najčešćim ozljedama u populaciji rekreativnih i profesionalnih sportaša koja se bavi trčanjem. Prijelomi zamora, odnosno stres prijelomi su najčešći u području stopala i imaju za posljedicu bolove i nemogućnost bavljenja sportom. Učestalost ozljeda je povećana kod nekih oblika stopala, kod treninga na tvrđim podlogama- primjerice umjetnoj travi. Najčešće prelomljena kost je 5.metatarzalna kost što se očituje kao bol s vanjske strane srednjeg dijela stopala. Kod prijeloma zamora bolovi počinju prilikom intenzivnog treninga, tupi su i difuzni da bi se u kasnijoj fazi razvoja kliničke slike bolje ograničili.

Zbog specifične prokrvljenosti prijelom baze 5.metatrzalne kosti, tzv. Jones prijelom je povezan sa usporenim cijeljenjem i razvojem tzv. pseudoartroze koja može biti bolna. Učestalost nesrastanja nakon liječenja rasterećenjem i imobilizacijom može biti i do 30% a te može imati za posljedicu dugotrajnu nemogućnost treniranja i natjecanja. Dijagnostička obrada prijeloma metatarzalnih kosti osim pažljivog pregleda i procjene eventualnih anatomskih deformiteta stopala uključuje rtg snimak stopala. Ponekad unatoč bolovima, naročito u slučaju stres prijeloma ne postoje jasno vidljive pukotine u kostima pa se dijagnostika nadopunjava magnetskom rezonancom. Na temelju lokacije i izgleda prijeloma donosimo odluku o usmjeravanju daljnje terapije.

Liječenje

Prijelomi metatarzalnih kosti uspješno se liječe rasterećenjem pomoću štaka i posebno oblikovanih ortoza za stopalo i gležanj. Cijeljenje se prati kontrolnim rtg snimcima na temelju kojih se povećava opterećenje i naposlijetku dozvoljava povratak u punu sportsku aktivnost. Kod spomenutih Jones prijeloma koji imaju visoku sklonost nesrastanju brži oporavak i zarastanje prijeloma omogućuje operativni zahvat. Operativno liječenje Jones prijeloma se sastoji u spajanju rubova prijeloma i njihovoj kompresiji putem posebnog vijka koji se ugrađuje u koštani kanal. Zahvat se izvodi u regionalnoj anesteziji u sklopu naše dnevne bolnice. Nakon potoperativnog oporavka pacijent se smješta u apartman, a prije otpusta s fizioterapeutom usvoji rasteretni hod sa štakama. Na operirano stopalo postavlja se ortoza koja omogućuje rasterećenje operirane kosti tijekom hoda. Zarastanje se prati putem rtg snimaka na temelju kojih se i dopušta povratak u sportsku aktivnost.

Oporavak

Postoperativna fizikalna terapija je sastavni dio oporavka jer omogućava razgibavanje zglobova te usvajanje pravilnog obrasca hoda nakon operativnog zahvata. S obzirom da se radi o prijelomima, a vrijeme zarastanja je od 2 do 3mjeseca, povratak u punu aktivnost je dugotrajniji.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.