RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Čekićasti prst/Digitus flexus

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Čekićasti prst je čest deformitet koji zahvaća 2.do 5. prst stopala i uzrokuje bolove prilikom hoda. Izgled prsta je karaterističan,  “čekićast” odnosno prst je savijen i vrh je čvrsto uspravljlen i pritišće podlogu. Ponekad se u sklopu deformiteta na vrhu pregiba prsta, na stražnjoj strani stopala razvija jastučić kao reakcija na iritaciju kože kod hoda. Izvor bolova je ili pritisak na vrh prsta ili hiperkeratoza(jastučić) na stražnjoj strani prsta. U početnim fazama razvoja deformitet nije fiksiran odnosno prst je moguće ispružiti upotrebom vanjske sile. Protekom vremena deformitet postaje “fiksiran” i ne može se više ispraviti pasivnim pokretom. Poremećaj je posljedica neuravnoteženosti između tetiva koje savijaju i ispružaju prst. Razvoju doprinose upalne bolesti zglobova koje defomriraju zglobe kao npr.reumatoidni artritis.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju specijalističkog pregleda koji se po potrebi dopuni rtg snimkom. Potrebno je obratiti pažnju na postojanje udruženih bolesti kao što su vaskularne bolesti ili dijabetes koje mogu značajno komplicirati tijek liječnja.

Liječenje

U početnim fazama kada se deformitet može ispraviti upotrebom vanjske sile preporuča se nošenje prilagođene obuće i upotreba ortoza koje ispravljaju prst. Ako je deformitet izražen, ako je fiksiran i uzrokuje konstantne bolove liječenje se provodi korkecijom defomriteta kirurškim putem. Zahvat se u ovisnosti o karakteristikama deformiteta izvodi ili primarno na tetivama ili uključuje odstranjenje dijela kosti sa spajanjem u ispravljenom položaju.

Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a u postoperativnom razdoblju osim previjanja pacijent mora rasterećivati prednji dio stopala. Upotrebom posebno prilagođene cipele hod je moguć uz oslanjanje na stražnji dio stopala. Razdoblje rasterećenja prednjeg dijela stopala ovisi o vrsti operativnog zahvata i ako uključuje presijecanje kosti može biti i do 2 mjeseca.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.