RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Matične stanice

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Terapija matičnim stanicama je nova obećavajuća metoda liječenja artroze zglobova koja se temelji na potencijalu matičnih stanica da se preobraze u stanice hrskavice. Matične stanice imaju jak imunomodulatorni kapacitet, odnosno sposobnost mijenjanja imunoloških procesa u tijelu. Nastanak artroze zgloba posljedica je složene interakcije imunoloških i metaboličkih čimbenika, a jako protuupalno djelovanje koje matične stanice imaju uz potencijal za obnovu hrskavice, suprimira propadanje prisutne hrskavice. Artroza zgloba je posljedica dinamičkog procesa u kojem zbog neravnoteže između stvaranja I propadanja hrskavice dolazi do postupnog stanjenja hrskavice i na kraju njezinog potpunog nestanka.
Svi smo na početcima bili skupina matičnih stanica koje su se onda preobrazile u različita tkiva i organe koji su izgradili naše tijelo.
Razvojem znanosti i tehnologije otvara se novo područje djelovanja u osteoartritisu u koje velike nade polažu i pacijenti i liječnici. Ideja obnove zglobova aktivacijom prirodnih mehanizama reparacije samog ljudskog tijela je stara koliko i medicina, ali tek je u zadnjim desetljećima doživjela početke primjene u praksi zahvaljujući novim spoznajama.
Znanstvenu osnovu za primjenu matičnih stanica daju rezultati istraživanja. Nove studije su konstantno u tijeku.

Specijalisti naše poliklinike kontinuirano prate istraživanja o primjeni i učinkovitosti terapije matičnim stanicama.

MSC ili multipotentne matične stanice se nalaze u raznim tkivima. Ovisno o svom porijeklu, razlikuju se po nekim karakteristikama koje ih čine više ili manje pogodnima za primjenu kod liječenja artroze.
Matične stanice porijeklom iz koštane srži (BM MSC) najduže su proučavane matične stanice. Najčešća mjesta prikupljanja su iz kostiju zdjelice ili iz kostiju natkoljenice ili potkoljenice. Lako su dostupne za prikupljanje, imaju dobar potencijal za pretvaranje u tkivo hrskavice.
Matične stanice porijeklom iz masti (AD MSC) prikupljaju se iz masnog tkiva, najčešće sa trbušne stijenke, lako su dostupne, imaju veću koncentraciju nego one dobivene iz koštane srži i do nekoliko stotina puta. Još jedna prednost matičnih stanica iz masnog tkiva u odnosu na koštanu srž je i jako djelovanje na imunološke procese odnosno smanjenje upale.

Cilj koji imamo na umu je da se umjesto ugradnje umjetnih zglobova od željeza, čelika, polietilena i slično, upotrebom matičnih stanica i bioloških procesa reparacije postigne obnova hrskavice zgloba.

Liječenje

Postupak liječenja matičnim stanicama u poliklinici Arthros izvodi se u sklopu dnevne kirurgije, u našoj operacijskoj dvorani

Prikupljanje masnog tkiva bogatog matičnim stanicama se vrši s trbušne stijenke. Nakon dezinfekcije i pripreme koža na mjestu uzimanja matičnih stanica infilitra se lokalnim anestetikom, a u potkožno masno tkivo se aplicira kombinacija anestetika i fiziološke otopine koja olakšava postupak i doprinosi bezbolnosti. Upotrebom specijalnih kanila sa negativnim tlakom prikupi se supstrat bogat matičnim stanicama. Donorsko mjesto se nakon toga previje te se aplicira kompresija kako bi se minimalizirala mogućnost krvarenja.
Nakon prikupljanja dovoljne količine masnog tkiva provodi se postupak filtracije i koncentracije matičnih stanica kojim odstranjujemo ostale komponente masnog tkiva koje se ne koriste kod terapije.
Treća faza postupka je priprema mjesta primjene kako bi se postupak ubrizgavanja matičnih stanica u zglob izveo pod sterilnim uvjetima. Postupak ubrizgavanja može se raditi pod kontrolom ultrazvuka.

Nakon završenog postupka liječenja matičnim stanicama slijedi kraći boravak u našem apartmanu do otpusta kući.

Oporavak

Tijekom samog postupka i isti dan nakon postupka eventualne neželjene pojave su vrlo rijetke. Moguća je pojava potkožnog hematoma i blaže nelagode u području mjesta uzimanja matičnih stanica tijekom slijedeća 2-3 dana. Povratak normalnoj fizičkoj aktivnosti nakon zahvata je ovisan o tome kako se osjećate, a očekivan period poštede od teških napora je 5 do 7 dana. Dva do tri dana nakon operacije preporučamo nošenje kompresivnog pojasa.

 

Kada se može očekivati poboljšanje?

Poboljšanje se neki puta osjeti već nekoliko dana nakon zahvata, ali većina pacijenata osjeća puni efekt nakon 2 do 3 mjeseca od tretmana

Mjere opreza

Za postupak liječenja matičnim stanicama niste pogodni ako imate alergije na anestetik lidokain, aktivnu infekciju bilo kojeg dijela tijela, poremećaje zgrušavanja ili ostale krvne poremećaje, autoimune bolesti, ako uzimate terapiju za “razrjeđivanje” krvi, ako bolujete od malignih bolesti ili ste dobili injekciju kortikosteroida u mjesto primjene matičnih stanica unazad 3 mjeseca.

dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.