RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Nestabilnost koljena

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Nestabilnost koljena je čest problem koji uzrokuje značajna ograničenja u svakodnevnom životu, bolove i ubrzano trošenje koljena. Koljenski zglob ima specifičnu građu, a s obzirom da tijekom cijelog našeg života nosi našu cjelokupnu tjelesnu težinu izložen je izrazitom naprezanju. Koštano hrskavična struktura zgloba ne daje stabilnost ali daje maksimalnu pokretljivost. Zbog toga se stabilnost u zglobu osim koštanim strukturama ostvaruje ligamentima, tetivama, meniscima, a ozljeda bilo koje od ovih struktura narušava sklad odnosno stabilnost cjeline. Sama nestabilnost koljena ponekad može biti neprimjetna pacijentu i osjeća se kao bol kod nekog pokreta. Ponekad je nestabilnost koljena toliko izražena da se jasno osjeća. Pacijenti je opisuju kao “bježanje”, “iskakanje” te uz nju povremeno povezuju čak i zvučne fenomene. Ozljede koljena koje se manifestiraju kao nestabilnost su najčešće ozljede prednje ukrižene sveze, iskakanje čašice, ozljede stražnje ukrižene sveze, ozljede kolateralnih(postraničnih) ligamenata ali i ozljede meniska.

Priprema

S obzirom na već prije spomenutu složenost zgloba koljena postavljanje prave dijagnoze ponekad nije jednostavno traži iskustvo i dugotrajniju obradu. Vrlo često se ne radi o ozljedi samo jedne strukture. Za pravilno postavljanje dijagnoze potreban je temeljit klinički pregled. Ponekad su mehanizam ozljede, trajanje i vrsta tegoba nakon ozljede vrlo karakteristični. Tako se već u razgovoru može identificirati najvjerojatnija lokacija ozljede. Kako bi se nestabilnost koljena razjasnila, prilikom pregleda se primjenjuju posebni klinički testovi. Završni dio pregleda čine slikovne metode pregleda, rtg, ultrazvuk i naravno magnetska rezonanca koja predstavlja zlatni standard za dijagnostiku ozljeda koljena.

Liječenje

Nestabilnost koljena zahtijeva liječenje koje mora biti individualno prilagođeno. Odluka o vrsti liječenja se donosi na temelju velikog broja parametara, npr dobi pacijenta, nivou tjelesne aktivnosti, vrsti aktivnosti, lokalizaciji ozljede itd. Ponekad je dovoljno posebno prilagođenim protokolima fizikalne terapije postići stabilizaciju zgloba. U drugim slučajevima potrebni su operativni zahvati kojima postižemo stabilnost kako bi koljeno ponovno postalo bezbolno i stabilno. Odluka o smjeru u kojem krećemo, operacija ili konzervativno liječenje mora se donjeti pravovremeno i iziskuje iskustvo i znanje. Izrazito bitno u procesu liječenja je imati cjelovitu sliku. Ne smijemo propustiti i zanemariti udružene i ponekad skrivene udružene ozljede. Proces liječenja kod nestabilnosti koljena mora biti pod nadzorom specijaliste koji zna vrijednost konzervativnih metoda liječenja(vježbe, fizikalna terapija) s jedne ali i suvereno vlada i razumije metode operativnog liječenja s druge strane. Na taj način će se u najbržem roku postići najbolji funkcionalni rezultat.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.