RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Prednja koljenska bol

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Prednja koljenska bol je česta i neugodna tegoba koja muči veliki dio fizički aktivne populacije. Njezini uzroci su brojni kao i načini liječenja. Tegobe ponekad, pogotovo ako se ne liječe mogu biti dugotrajne, progresivne i uzrok znatnih ograničenja ativnosti. Stanja koja izazivaju bol mogu biti različita. Od “upale” tetive uzrokovane intenzivnom aktivnošću do nestabilnosti, preskakanja i iskakanja čašice koljena.  Ponekad bolovi mogu biti praćeni i značajnijim otokom i/ili škripanjem.

Femoropatelarni zglob je dio ekstenzornog mehanizma koljena odnosno obuhvaćen je tetivom mišića kvadricepsa koji ispruža koljeno, omogućuje nam hodanje i uspravan stav. Sastavni dio tog zgloba je čašica(patela) koja pomaže mišiću da ispruža potkoljenicu. Međusobno se razlikujemo prema načinu na koji su naša koljena odnosno naše čašice pozicionirana prema kukovima, stopalima. To je nešto s čime se rađamo a kasnije tijekom života tu osnovu nadograđujemo s obzirom na našu fizičku aktivnost, težinu, vrstu zanimanja s kojom se bavimo. Ponekad zbog naslijeđenih karakteristika čašica ne klizi pravilno kroz udubinu zgloba i može iskakati. Takvo iskakanje predstavlja irazito bolan događaj i može postati ponavaljajuće i pretvoriti se u kroničnu nestabilnost čašice.

Dijagnoza

Prednja koljenska bol se može javiti kao posljedica raznih stanja. U ranoj dobi je ona posljedica uglavnom naslijeđene konstitucije, a u kasnijem periodu života nadogradnje u smislu ozljeda, nepravilnih vježbi, pretjerane sportske aktivnosti, opterećenja na poslu, upalnih(reumatskih) bolesti i slično. S obzirom na sve pobrojano uzroke jasno je da je prednja koljenska bol stanje koje iziskuje pažljivu obradu a nakon toga i prikladnu, ponekad dugotrajnu terapiju kako bi tegobe prestale.

Liječenje

Ponekad je dovoljna samo prilagodba aktivnosti i ciljane vježbe, a ponekad zbog dugotrajnih tegoba potrebno je izvršiti operacijski zahvat, primjerice stabilizacije čašice, ili zamjene dijela zgloba-artroplatike FP zgloba. Posljednjih godina je napredak dijagnostike i terapije doveo i do primjene inovativnih metoda u liječenju prednje koljenske boli koje se sastoje s jedne strane u artoskopskim zahvatima a s druge u primjeni biološke terapije kako bi usporilo propadanje osjetljvih hrskavičnih struktura.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.