RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Puknuće tetive kvadricepsa

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Kvadriceps je glavni ekstenzor(mišić koji ispruža) koljena i omogućuje nam hodanje i održavanje uspravnog stava. Naročito je opterećen kod sportskih aktivnosti, dubokih čučnjeva, skokova. Puknuće mišića se najčešće dešava u području njegove ravne glave, često je praćeno otokom i nerijetko se, pogotovo kod mlađih, fizički aktivnijih ljudi može previdjeti pošto se ozljeda pripiše unutarnjoj ozljedi koljena.

Kako se dijagnosticira?

Pravovremeno postavljanje dijagnoze i kirurško liječenje garantira najbolji rezultat i najbrži oporavak. Već na temelju razgovora s pacijentom i pregleda je moguće sa velikom sigurnošću postaviti dijagnozu tako da uz dopunu pregleda ultrazvukom i rtgom imamo sve preduvijete za uspješno liječenje. Ponekad će biti potrebno napraviti magnetsku rezonancu  koljena ako postoji sumnja na djelomično puknuće tetive i/ili udružene ozljede koljena.

Liječenje

Kod svježih ozljeda najčešće je potrebna reinsercija tetive za kost patele(čašice) s obzirom da je i puknuće najčešće na samom spoju za kost. Kod kroničnih ruptura sa defektom tetive zbog skraćenja nije moguće vratiti tetivu primarno na kost nego se najčešće uzima tetiva sa stražnjeg dijela natkoljenice kojom se “premosti” defekt.

Oporavak

Oporavak se sastoji u nošenju ortoze koja ne dopušta savijanje koljena kako bi se izbjeglo opterećenje na šavnu liniju. Hod sa štakama je obavezan. U dogovoru s operaterom se dopušta postupno opterećenje i povećanje opsega pokreta. Rehabilitacija se preporučuje u našoj poliklinici pod nadzorom i u komunikaciji operatera i fizoterapeuta.

Postupak rekonstrukcije mišića i tetive se mora provesti stručno uz pažljiv postoperativni tijek kako bi se osiguralo pravilno srastanje puknutih mekih tkiva i izbjegla najneugodnija komplikacija- reruptura.

Iskusan tim liječnika naše ustanove osim velikog iskustva u liječenju svježih ozljeda ima iza sebe veliki broja zahvata u slučajevima zapuštenih(kroničnih) puknuća. Dogovorite termin pregleda gdje ćemo Vam nakon pažljivog pregleda i obrade ponuditi optimalno rješenje.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.