RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Impingement kuka ili Femoroacetabularni sraz (FAI)

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Impingement kuka ili Femoroacetabularni sraz (FAI) ili Femoroacetabularni sindrom sraza je stanje u kojem se kost na prednjem dijelu zgloba kuka (glava bedrene kosti) trlja o rub udubljenja (acetabuluma) kada je kuk savijen prema gore (tj. kada je koljeno podignuto prema prsima).

Općenito postoje dvije vrste FAI-a:
Cam – ovdje glava bedrene kosti nije potpuno okrugla, pa je stoga rub glave istaknut.
Pincer – ovo je mjesto gdje se rub utičnice kuka zahvaća za glavu/vrat bedrene kosti.
Često ova dva oblika postoje zajedno. 

Što uzrokuje Impingement kuka – FAI?

Još nije jasno je li FAI nešto što je prirođeno (ljudi se s njim rađaju) ili stečeno (nakon rođenja) zbog drugih čimbenika, kao što je značajna sportska aktivnost prije nego što dječje kosti postanu zrele. Simptomi se mogu pogoršati kontaktnim sportovima. Vjerojatno je da je FAI najvjerojatnije uzrokovan kombinacijom genetskih i okolišnih čimbenika.

Dijagnoza

FAI može biti bez simptoma dulje vrijeme. Nakon nekog vremena može uzrokovati bol i ukočenost u zglobu kuka koja se često osjeća u prednjem dijelu prepona ili na vrhu bedra. Stanje može spriječiti ljude da potpuno savijaju kukove, a bol može biti osobito jaka kada je koljeno podignuto prema prsima i savijen kuk, osobito ako je bedro u isto vrijeme zakotrljano prema unutra (fleksija + unutarnja rotacija kuk). Bol se može pogoršati nakon dugotrajnog sjedenja, trčanja ili skakanja.

Kako se dijagnosticira FAI?

FAI se često može jasno vidjeti na jednostavnim rendgenskim snimkama, osobito ako je prisutna glava/vrat femura u obliku grebena. Dodatna istraživanja, kao što su CT i 3T MR visoke rezolucije, također se mogu izvesti. CT skeniranje može biti korisno za identifikaciju čimbenika koji pridonose, kao što je promijenjen položaj glavice i zglobne čašice zgloba. Također omogućuje provođenje analize pokreta kako bi se potvrdilo javlja li se FAI. MR skeniranje također može pokazati udružene patološke promjene unutar zgloba kuka, kao što je pukotina acetabularnog labruma ili degenerativne promjene unutar zgloba(artroza kuka)

Što se događa ako se FAI ne liječi?

Ako se FAI ne liječi, može doći do pogoršanja s vremenom, a udaranje u ruba kuka može uzrokovati pukotine acetabularnog labruma (pukotine ruba hrskavice oko zgloba kuka), a moguće je da se s vremenom naknadno počinje razvijati artroza zgloba kuka.

Liječenje

Ako su simptomi FAI blagi, konzervativno liječenje može biti dovoljno. To može uključivati:
– Lijekove protiv bolova i protuupalni.
– Fizikalnu terapiju
– Ograničenje otežavajućih aktivnosti (odmor)

Postoje dokazi da fizioterapija može pružiti dobre trajne rezultate. Međutim, kirurška intervencija može pružiti bolje i dugotrajnije rezultate.

Za slučajeve u kojima ozbiljnost simptoma opravdava intervenciju, tada opcije kirurškog liječenja uključuju:
– Intraartikularna injekcija kortizona/steroida u zglob kuka (pod rendgenskom kontrolom ili uz ultrazvučno navođenje u klinici ili radiološkom odjelu)
– Artroskopija kuka. Ovom tehnikom moguće je odstraniti višak kosti na prednjoj strani glave/vrata bedrene kosti te podrezati ili popraviti sve labralne pukotine koje su se mogle razviti. Istodobno se može liječiti i oštećenje hrskavice u zglobu.

Plan liječenja za svakog pacijenta se odnosi individualno i prilagođen je njegovim simptomima i načinu života.

INDIKACIJE

Bol na prednjem dijelu prepona
ili bol na vrhu bedra
Bol i/ili ukočenost u zglobu kuka
Šepanje uzorkovano boli
prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.