RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Ciste koljena

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Ciste koljena se često susreću prilikom obrade radi bolova. Najčešće susretana i opisivana je cista na stražnjoj strani koljena ili Bakerova cista. Međutim koljeno je zbog svoje anatomske složenosti regija tijela gdje često susrećemo veliki broj cista. Neke od njih su locirane u mekim tkivima koje obavijaju zglob, druge su dijelovi meniska(ciste meniska) ili se nalaze u koštanom dijelu. Ciste koljena su benigne promjene koje mogu biti izvor bolova ali i nerijetko su samo usputni nalaz prilikom dijagnostike bolova u koljenu. Najčešće susretana Bakerova cista može biti izvor bola, pritiska i ometati kod saginjanja. Njezin izvor je sluzna vrećica u području mišića stražnje i unutarnje strane potkoljenice. Ciste koljena mogu potjecati od meniska pa ih zovemo ciste meniska.

Dijagnoza

Dijagnosticiranje ciste koljena ponekad je ciljano ultrazvučnim i kliničkim pregledom kad se prikaže Bakerova cista ili cista meniska. Ponekad se dijagnoza postavi u sklopu obrade bolova u koljenu na rtg snimku kao npr. subhondralna cista koja zahvaća kost ili tijekom magnetske rezonance koljena.

Liječenje

Liječenje ciste koljena uključuje uglavnom konzervativne metode liječenja. Bakerova cista ukoliko je uzrok nelagode se punktira pod kontrolom ultrazvuka te se u nju ubrizga kortikosteroid što ima za posljedicu smanjivanje i ponekad nestanak ciste. Ukoliko cista pritišče na okolne strukture- što je vrlo rijetko i uzrokuje simptome može se pristupiti kirurškoj eksciziji ciste. Ciste meniska ukoliko su simptomatske liječe se obično artroskopskim operativnim zahvatom koji se sastoji u uklanjanju puknutog dijela mensika koji je uzrok ciste i/ili resekcije ekstraartikularnog dijela ciste.

Oporavak

Nakon punkcije i instilacije kortikosteroida u Bakerovu cistu potrebno je tijekom nekoliko dana smanjiti opterećenje hodom i ukoliko je određeno nositi kompresivne čarape ili kompresivni zavoj.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.