RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Artroza nožnog palca

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Artroza nožnog palca je bolno stanje uzrokovano degenerativnim propadanjem metatarzofalangealnog zgloba palca. Hallux rigidus u prijevodu s latinskog znači “ukočeni palac”. Učestalost pojavljivanja raste sa višom životnom dobi. Stanje se češće javlja kod fizički aktivnih ljudi u 5. i 6. desetljeću života. Vrlo često se javlja na obje noge, međutim može se javiti i samo na jednoj strani i onda je najčešće posljedica davno pretrpljene ozljede. Razvoju artroze nožnog palca mogu doprinjeti i giht te reumatoidni artritis, odnosno upalne bolesti zglobova.  Osim ukočenosti zgloba glavni simptom je bol i pojava koštanog zadebljanja u području korjena palca.

Dijagnoza

Inicijalna dijagnoza se postavlja na temelju tegoba, kliničkog pregleda prilikom kojeg se obično vidi smanjen opseg pokreta, formacija koštanog zadebljanja u području zgloba a potvrda dijagnoze se dobije nakon učinjenog rtg snimka stopala. Klasični rtg snimak je metoda izbora kod dijagnostike artroze palca jer odlično pokazuje uznapredovalost degenerativnih promjena na zglobu. Stupanj promjena na snimku uz intenzitet tegoba određuje smjer daljnjeg liječenja. U slučaju veće destrukcije zgloba izvodi se ukočenje zgloba palca upotrebom posebno dizajniranih metalnih implantata. S obzirom da se odstranjuje zglob i spajaju dvije kosti koje su njime inače odvojene vrijeme oporavka je duže nego kod heilektomije. Procjena zarastanja mjesta ukočenja vrši se postoperativnim rtg snimcima, a potrebno je približno 2 mjeseca da kost zaraste i da se počne opterećivati prednji dio stopala.

Liječenje

U početnim stadijima bolesti kada su prisutne manje promjene na zglobu, konzervativna terapija je uspješna. Preporučuje se modifikacija tjelesnih aktivnosit, posebno oblikovana obuća i/ili ulošci za obuću. Odlično olakšanje simptoma može se postići i primjenom injekcija u defomirani zglob što je posebno uspješno kod ranijih stadija artroze zgloba. U uznapredovalim stadijima kada bolovi ograničavaju dnevne aktivnosti za liječenje se koriste operativne metode. 

Kod umjerenog oštećenja zgloba najčešće se izvodi heilektomija odnosno “čišćenje” koje se sastoji u uklanjanju koštanih izraslina oko zgloba kako bi se povećao opseg pokreta i smanjili bolovi. S obzirom da kod ovog zahvata nema veće resekcije kosti oporavak nakon zahvata je brz i traje oko 2 do 3 tjedna.

Odluka o vrsti operativnog zahvata donosi se u dogovoru s operaterom nakon što se pacijentu objasni način izvođenja zahvata, vrsta anestezije te način i vremensko trajanje postoperativnog oporavka. Za sam zahvat najčešće se primjenje regionalna anestezija. 

Operativni zahvati  kod artroze nožnog palca izvode se u našoj jednodnevnoj kirurgiji uz kratkotrajan postoperativni boravak u našem apartmanu. Nakon popuštanja anestezije fizioterapeut će Vam pokazati hod sa štakama, a operater će Vam postaviti posebno izrađenu cipelu koju ćete nositi a omogućit će Vam dozirano oslanjanje na operirano stopalo. Prvo previjanje rane kod operatera slijedi nakon dva dana, a odstranjenje šavova nakon 12 do 14 dana.

Oporavak

Postoperativna fizikalna terapija u dogovoru s operaterom je također vrlo važan dio procesa liječenja, a omogućit će Vam da prohodate pravilno i bez bolova.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.