RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Nestabilnost čašice

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Nestabilnost čašice je jedan od glavnih uzroka prednje koljenske boli. Nepravilno klizanje čašice po udubini na natkoljleničnoj kosti, femuru može biti posljedica nesimetrično razvijene udubine na kosti (sulkusa) ili posljedica kombinacije faktora. Tzv. “miserable malalignment syndrome” označava urođen međusoban način položaja kukova, koljena i stopala koji predisponira čašicu za iskakanje odnosno nestabilnost. Iskakanje čašice je izrazito bolan događaj prilikom kojeg čašica(patella)  iskoči iz središnjeg dijela zgloba te pređe najčešće na vanjsku stranu zgloba gdje može “zaglaviti” ili se nakon iskakanja vrati na mjesto bez da ozljeđeni ponekad i primjeti da je potpuno iskočila. Sam događaj najčešće nastane kod ispravljanja skvrčenog koljena uz dodatnu komponentu rotacije prilikom svakdonevnih ili sportskih aktivnosti. Rijeđe je iskakanje patele posljedica izravnog udarca u unutarnju stranu koljena. Iščašenja jednom kada se dese oslabljuju strukture koje centraliziraju čašicu pa je i sklonost ponavljanju iščašenja tako jako povećana. 

Ponekad prilikom iskakanja osim pucanja ligamenta može doći i do “otkidanja” koštano hrskavičnih fragmenata koji nakon toga može slobodno migrirati po koljenu.  Dijagnoza je ponekad vrlo jasna na temelju opisa ozljede, ali nerijetko epizoda skakanja može proći i neprepoznato naročito ako se čašica brzo vrati u nroamaln položaj. Tako pacijent niti ne primjeti što se zaista dogodilo, koljeno otekne jer se napuni krvlju a do prave dijagnoze se dođe tek na temelju pažljivog pregleda i dopune pregleda ultrazvukom, rtgom i/ili mr pretragom koljena.

Liječenje

Liječenje se razlikuje ovisno o tome da li se radi o prvoj luksacije, ovisno o mehanizmu ozljede i udruženim ozlijeđenim strukturama. Najčešće je inicijalni tretman konzervativan. Sastoji se u imobilizaciji koljena nakon čega slijedi ciljano jačanje skupina mišića zaduženih za stabilizaciju čašice. Na taj način će se izbjeći kronična nestabilnost čašice. Ukoliko je nestabilnost dugotrajna a nakon konzervativnog liječenja čašica i dalje iskače potrebno je napraviti operativnu stabilizaciju. Vrsta zahvata se bira nakon pažljive procjene, pregleda i dijagnostičke obrade. U nekim slučajevima za odličan rezultat će biti dovoljan artroskopski zahvat. Ponekad se mora napraviti i opsežniji klasični operativni zahvat koji se sastoji u rekonstrukciji ligamenta patele(MPFL). Ponekad zbog promijenjenih odnosa u zglobu je potrebno korigirati poziciju hvatišta presjecanjem kosti na hvatištu i fiksiranjem u drugoj poziciji.

Oporavak

Oporavak nakon prvog iščašenja kao i nakon operativnog zahvata može biti dugotrajan i obavezno je provođenje postoperativne fizikalne terapije.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.