RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Bolesti kralješnice/Vertebrologija

VERTEBROLOGIJA – BOLESTI KRALJEŽNICE
Gotovo svaki čovjek barem jednom u životu doživi bol u vratu ili leđima. Kod većine ta bol prolazi brzo i bez specifičnog liječenja, no ponekad problemi traju duže te je tada potrebno posjetiti liječnika. Obzirom da su bolesti kralježnice tako česte njima se bave liječnici raznih specijalnosti (obiteljska medicina, fizijatri, ortopedi, traumatolozi, neurokirurzi, anesteziolozi…), pa se sve više koristi termin VERTEBROLOGIJA koja okuplja liječnike raznih specijalnosti s interesom za dijagnostiku i liječenje bolesti i raznih stanja kralježnice.

KAKO SE MANIFESTIRAJU BOLESTI KRALJEŽNICE?
Najčešći simptom je bol u vratu – vratobolja ili u križima – križobolja. Ako se bol širi u ruku ili nogu to je posljedica podražaja korijena spinalnog živca koju ponekad prati i slabost ili trnjenje u rukama ili nogama. Kada simptomi traju manje od 3 tjedna ne treba se uznemiravati no kada simtomi traju duže preporučamo posjetiti liječnika VERTEBROLOGA.

ŠTO UZROKUJE BOLESTI KRALJEŽNICE ?
Najčešći uzrok su degenerativne bolesti pojedinih dijelova kralježnice – bolest fasetnih zglobova, bolest sakroilijakalnog zgloba, degenerativna bolest kralježničnog diska, hernija kralježničnog diska, spondilolisteza, spinalna stenoza, kokcigidinija, no ponekad mogu biti i drugi uzroci kao osteoporotski prijelom, a izuzetno rijetko infekcija ili tumori… Za postavljanje „prave“ dijagnoze potreban je posjet liječniku vertebrologu i provođenje dijagnostičkih pretraga koje će preporučiti liječnik.

KAKO SE LIJEČE BOLESTI KRALJEŽNICE ?
Nakon pregleda VERTEBROLOGA utvrđuje se najbolji način liječenja. Kako su najčešći izrok degenerativne bolesti kralježnice većinom se liječe fizikalnom terapijom ili VERTEBRALNIM INTERVENCIJAMA, a rijetko je potrebna OPERACIJA kralježnice.

ŠTO SU TO VERTEBRALNE INTERVENCIJE ?
To su minimalno invazivni postupci koji se provode uz pomoć RTG uređaja i spinalne igle koja se precizno i uz lokalnu anesteziju postavlja u bolesno područje kralježnice gdje se potom primjenjuje mala količina lijekova (anestetik, kortikosteroid ili autologna kondicionirana plazma) koji utječu na smanjenje degenerativnog procesa i bolova. Koristimo ih ukoliko liječenje fizikalnom terapijom ne bude dovoljno učinkovito. Liječenje se provodi po principima dnevne bolnice, a zahvat se izvodi u operacijskoj dvorani sa sterilnim uvjetima. Po završenom zahvatu, a nakon odmora od 15-30 minuta bolesnik može putovati kući. Nije potrebno strogo mirovanje. Maksimalni terapijski učinak očekuje se nakon jednog postupka u 80 % bolesnika za 7-14 dana. Neki primjeri VERTEBRALNIH INTERVENCIJA:
• TRANSFORAMINALNA EPIDURALNA STEROIDNA INJEKCIJA (TFESI)
• INTRAARTIKULARNA INJEKCIJA FASETNOG ZGLOBA (IAI FZ)
• INTRAARTIKULARNA INJEKCIJA SAKROILIJAKALNOG ZGLOBA (IAI SIZ)
• INTRADISKALNA APLIKACIJA AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME (ID ACP)
• ANESTEZIJA KOKCIGISA (AGI)

TRANSFORAMINALNA EPIDURALNA STEROIDNA INJEKCIJA (TFESI)
Minimalno invazivni zahvat kojim se radiološkim navođenjem pomoću spinalne igle u područje HERNIJE KRALJEŽNIČNOG DISKA ili SPINALNE STENOZE isporučuje mala količina anestetika i kortikosteroida (ili autologne kondicionirane plazme) koji smiruju iritaciju korijena živca. U jednom postupku primjenjuje se injekcija na jednoj ili dvije razine. Najčešće se provodi na slabinskoj (lumbalnoj) kralježnici, ali moguće je i u cervikalnoj (vratnoj) kralježnici.

INTRAARTIKULARNA INJEKCIJA FASETNOG ZGLOBA (IAI FZ)
Minimalno invazivni zahvat kojim se radiološkim navođenjem postavlja spinalna igla u BOLESTAN FASETNI ZGLOB i isporučuje mala količina anestetika i kortikosteroida (ili autologne kondicionirane plazme) koji smiruju osteoartritis bolesnog zgloba. Koristimo je ukoliko liječenje fizikalnom terapijom ne bude dovoljno učinkovito. U jednom postupku primjenjuje se injekcija u dva do četiri zgloba. Provodi se na slabinskoj (lumbalnoj) kralježnici, cervikalnoj (vratnoj) kralježnici i torakalnoj (prsnoj) kralježnici.

INTRAARTIKULARNA INJEKCIJA SAKROILIJAKALNOG ZGLOBA (IAI SIZ)
Minimalno invazivni zahvat kojim se radiološkim navođenjem postavlja spinalna igla u BOLESTAN SAKROILIJAKALNI ZGLOB i isporučuje mala količina anestetika i kortikosteroida (ili autologne kondicionirane plazme) koji smiruju osteoartritis zgloba. Koristimo je ukoliko liječenje fizikalnom terapijom ne bude dovoljno učinkovito. U jednom postupku primjenjuje se injekcija u jedan ili oba sakroilijalna zgloba.

INTRADISKALNA APLIKACIJA AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME (ID ACP)
Minimalno invazivni zahvat kojim se radiološkim navođenjem postavlja spinalna igla u DEGENERATIVNO BOLESTAN KRALJEŽNIČNI DISK i isporučuje mala količina autologne kondicionirane plazme – ACP koji smiruje kroničnu intradiskalnu inflamaciju. Koristimo je ukoliko liječenje fizikalnom terapijom ne bude dovoljno učinkovito. U jednom postupku primjenjuje se injekcija u jedan ili dva kralježnična diska.

ANESTEZIJA KOKCIGISA (AGI)
Minimalno invazivni zahvat kojim se radiološkim navođenjem postavlja spinalna igla u područje KOKCIGISA i isporučuje mala količina anestetika i kortikosteroida (ili autologne kondicionirane plazme) koji smiruju disfunkciju ganglija Impar. Koristimo je ukoliko liječenje fizikalnom terapijom ne bude dovoljno učinkovito.

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga