RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Sindrom bolne prepone

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Sindrom bolne prepone je često susretano bolno stanje koje se najčešće javlja kod vrhunskih sportaša ili rekreativaca koji intenzivno treniraju. Glavna karakteristika je pojava boli u preponskoj regiji. Anatomska složenost preponske regije nerijetko otežava idnetifikaciju pravog uzroka boli ili je bol nerijetko posljedica poremećaja nekoliko anatomskih dijelova. Upravo zbog toga je ovo stanje čest izvor frustracije u prvom redu za pacijenta, ali i za liječnika. Neki autori koji se bave problematikom sportskih ozljeda zovu sindom bolne prepune i “Bermudskim trokutom” sportske medicine. Sindrom bolne prepone se najčešće javlja kod sportaša kod kojih su noge izrazito opterećene, a pokreti uključuju česte, ponavljajuće i nagle promjene smjera. Stanje je prvo opisano kod hokejaša a čini i do 10% ozljeda u ovom sportu. Vrlo često se javlja i kod nogometaša gdje može uzrokovati i do 5% od ukupnog broja ozljeda.

Dijagnoza

Dijagnoza sindroma bolne prepone započinje uvijek pažljivim kliničkim pregledom. S obzirom da se radi o anatomski složenoj regiji koja uključuje zglob kuka, zdjelične kosti koje su mjesto ispreplitanja hvatišta trbušne muskulature, mišića zdjelice i natkoljenice potrebno je pažljivo usporediti tegobe s nalazom na pregledu svake od spomenuntih cjelina. S posebnom pažnjom je potrebno ispitati prisutnost slabosti trbušnog zida. Ta slabost je ponekad “skrivena” odnosno radi se o minimalnoj slabosti kod ekstremnih napora kojima su vrhunski sportaši izloženi, manifestira se kao izbočenje trbušnog zida. Kod dijagnostike osim iskustva korisna je i pretraga dinamičkim ultrazvukom trbušnog zida. S obzirom da diferencijalna dijagnoza bolova u preponi (stanja koja još dolaze u obzir) može uključivati i mnoge druge anatomske cjeline dijagnostika se nerijetko dopunjava rtg snimcima zdjelice, magnetskom rezonancom zdjelice, kukova, ponekad i LS kralješnice te poneka I određivanjem krvnih markera upale.

Liječenje

Iskustvo našeg tima u liječenju sindroma bolne prepone je prepoznato i u svjetskim okvirima. Operativni zahvat koji izvodimo i naši rezultati u operativnom liječenju su citirani kao “zlatan standard” liječenja. Naša operativna metoda koju smo objavili u časopisu International Orthopaedics je prenesena u izvornom obliku i reporučena kao način nakoji bi se trebalo liječiti sindrom bolne prepone u “The art of Hernia Surgery”. Ovaj udžbenik je jedan od najtražnijih udžbenika iz područja kirugije i predstavlja temelj za edukaciju stručnjaka u svjetskim okvirima. Ovaj objavljeni operativni zahvat izvodimo u sklopu naše jednodnevne kirurgije u poliklinici. Nakon zahvata i postoperativnog boravka u našem apartmanu preporučamo rehabilitaciju po posebno prilagođenim protokolima. Postoperativna rehabilitacija uključuje preglede operatera u pravilnim intervalima te prilagodbu protokola u dogovoru s fizijatrom i fizioterapeutom. Na taj način rezultat operativnog liječenja i oporavka će biti optimalni.

Nezamjenjiv član našeg tima je prof.dr.sc. Božidar Šebečić koji ima više desetljetno iskustvo u dijagnostici i liječenju sindroma bolne prepone, ali i u liječenju širokog spektra sportskih ozljeda. Tijekom svoje karijere operirao je veliki broj sportaša, a već dugi dio godina je dio liječničkog tima NK Dinamo.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.