RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Puknuće tetiva ramena

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Ozljeda ili puknuće tetiva ramena je čest uzrok bolova u ramenu a može uključivati različita stanja od blage “upale” tetive čija je terapija jednostavna pa sve do velikih kroničnih puknuća koje zahtjevaju dugotrajnije i složenije liječenje.  Proučavanje tetiva ramena dovelo je do zaključka da izrazito veliki postotak populacije ima neki oblik promjena na tetivi rotatorne manžete. Preko 30% populacije starosti iznad 60 godina imaju promjene na tetivi rotatorne manšete koje ne moraju biti praćene izraženim tegobama. 

Zglob ramena je anatomski vrlo kompleksan i sastavljen je od više cjelina . Ozljeda tetiva ramena ili ozljeda drugih dijelova zgloba ramena narušava “sklad” cjeline. To opet uzrokuje ograničenje pokreta i bolove, a ako se ispravno i na vrijeme ne liječi dovodi do kroničnih tegoba. 

Dijagnoza

Pravilno postavljena dijagnoza je ključ terapije. Detaljan klinički pregled koji uključuje razgovor s pacijentom uz primjenu dijagnostičkih testova, mjerenje opsega pokreta je preduvjet za daljnju dijagnostičku obradu. U sklopu pregleda obavezno se koristi ultrazvuk kao odlična metoda za prikaz puknuća tetiva ramena. Posebna pažnja prilikom utvrđivanja uzroka bola se mora posvetiti potencijalnim drugim uzrocima. Oni mogu biti prisutni zajedno s i oponašati bol kod puknuća tetiva ramena. Tako ćemo izbjeći da terapija krene u krivom smjeru odnosno da se zanemari pravi uzrok bola. Najčešća stanja koja treba isključiti su bol uzrokovana pritiskom živaca u vratnoj kralješnici(cervikalna radikulopatija), artroza ili ozljeda akromioklavikularnog zgloba, tendonitis tetive bicepsa, sindrom gornje torakalne aperture i sl. U slučaju dijagnostičke nedoumice potrebno je napraviti magnetsku rezonancu ramena.

Liječenje

Liječenje ozljeda odnosno puknuća tetiva ramena obuhvaća širok spektar postupaka. Terapija ovisi o veličini puknuća, mjestu, dobi pacijenta i individualno se prilagođava. Za manja puknuća na pogodnim lokalizacijama preporuča se fizikalna terapija uz prilagođene programe jačanja sastavnih dijelova zgloba, tetiva i mišića. Na taj način se ponovo postiže sklad cjeline pokreta u ramenu koji je bitan za prestanak bolova i povratak funkcije. Akutno puknuće tetive ramena koje je potpuno i veliko liječi se operativno. Najčešće je to artroskopskim zahvatom gdje se rekonstruira oštećena tetiva. Uz rekonstrukciju tetive moguće je otkloniti i uzroke koji predisponiraju za ozljedu(npr.koštane izrasline. akromioplatika).  Velika i stara puknuća koja nisu pogodna za šivanje, a uzrokuju bolove i propadanje zgloba ponekad zahtjevaju i ugradnju umjetnog zgloba.

Oporavak

Liječenje puknuća tetiva ramena uključuje širok raspon zahvata pa samim time i trajanje liječenja i oporavak može znatno varirati. Bitno je istaknuti da se u slučaju bolova u ramenu i ograničenja pokreta ne treba odgađati pregled i početak liječenja kako tegobe kao posljedica puknuća tetiva ramena ne bi bile dugotrajne, odnosno doživotne.

dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.