RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Sindrom karpalnog kanala

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Sindrom karpalnog kanala je bolno stanje uzrokovano pritiskom na živac koji prolazi kroz ručni zglob na strani dlana. Karakterizira ga neugodna bol, žarenje i trnci u palcu, kažiprstu, a ponekad i srednjem prstu. Naročito neugodni su noćni bolovi koji ometaju san. Ako se simptomi zanemaruju bolovi se s vremenom pogoršavaju i dovode do motoričke nespretnosti šake(ispadanje predmeta) i utrnutosti dijela prstiju.
Sindrom karpalnog kanala je česta dijagnoza naročito u radno aktivne populacije, ljudi sa predispozicijom za reumatske bolesti te češće u starijoj životnoj dobi.

Dijagnoza

Nakon kliničkog pregleda i testiranja podraženosti živca tipičnim testovima potvrda dijagnoze i uvid u težinu kompresije se može dobiti ispitivanjem živaca putem EMNG-a. Ponekad simptome utrnutosti, strujanja i bolova u šakama mogu davati i druga stanje, a najčešće degenerativne promjene s pritiskom na živčane korijene u području vratne kralješnice

Priprema

Odluka o načinu liječenja se donosi na temelju procjene brojnih parametara. Inicijalno se može početi s fizikalnom terapijom uz upotrebu povremenih imobilizacija ručnog zgloba. U slučaju perzistiranja tegoba ili kod težih oblika kompresije karpalnog kanala prednost dajemo operativnom liječenju.

Liječenje

Operativni zahvat se sastoji u presjecanju vezivnog “krova” koji formira dio karpalnog kanala kroz koji prolazi živac. S obzirom da je dno kanala sastavljeno od koštanih struktura najjednostavniji način povećanja volumena karpalnog kanala je presjecanje tih vezivnih struktura krova. Sam zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko 30 min.

Oporavak

Nakon što se živac oslobodi pritiska učinci prestanka bolova, naročito noćnih, su gotovo trenutni. Dolazi i do oporavaka mišića šake i poboljšanja osjeta koji ponekad nisu potpuni. Kako bi se izbjegla trajna utrnulost i nespretnost šake operativni zahvat kod težih simptoma ne treba predugo odgađati. Poslije operacije, nakon vađenja šavova, preporuča se fizikalna terapija te njega ožiljka.

dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.