RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Ozljeda hrskavice koljena

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Ozljeda hrskavice koljena je često uzrokovana ozljedom prilikom bavljenja sportom ili je posljedica dugotrajne izloženosti opterećenju opet u sklopu sporta ili zanimanja. Ozljede hrskavice koljena razlikujemo od artroze koljena koja stanje uznapredovalog oštećenje cijelog hrskavičnog pokrova i zahvaća cijeli zglob te ga karakteriziraju promjene u svim dijelovima zgloba. Ponekad oštećenje hrskavice može biti i posljedica propadanja kosti koju ta hrskavica oblaže. Sposobnost cijeljenja oštećene hrskavice je izrazito ograničena i predstavlja izazov za medicinu. U posljednjem desetljeću metode reparacije hrskavice su u fokusu interesa medicinske znanosti i industrije.

Dijagnoza

Ozljeda hrskavice koljena se dijagnosticira na temelju pažljivog pregleda i razgovora s pacijentom. Podatak o karakterističnoj ozljedi praćenoj tegobama poput osjećaja slobodnog tijela u zglobu nakon ozljede je vrlo indikativan. Ponekad pacijent može i napipati slobodni komadić hrskavice. Međutim puno češće ozljeda hrskavice ne daje karakteristične tegobe odnosno ne daje nikakve tegobe dok ne uznapreduje u proširenu ozljedu koja zahvaća veliku površinu. Kod sumnje na ozljedu hrskavice koljena rtg snimak ima ograničenu vrijednost jer se hrskavice ne vidi na rtgu nego se ozljeda može ustanoviti kroz indirektne znakove. Magnetska rezonanca je metoda izbora za dijagnostiku i omogućuje upotrebom posebnih tehnika snimanja odličnu procjenu veličine i stupnja ozljede. Na temelju tih podataka u mogućnosti smo planirati optimalnu metodu liječenja. Stupnjevi oštećenja hrskavice se klasificiraju najčešće po Outerbridgeu od 0 što označava normalnu, zdravu hrskavicu pa do IV što označava potpunu destrukciju hrskavičnog pokrova do razine kosti. Oštećenje hrskavice se najpouzdanije određuje prilikom artroskopije koljenskog zgloba.

Liječenje

Liječenje ozljeda hrskavice koljena doživljava svakodnevno napredak. Klasične metode liječenja su uključivale rasterećenje nakon ozljede štakama, metode subhondralnog bušenja, abrazije hrskavice kako bi se potaknula regneracija ozljede. U današnje vrijeme razradili smo veliki broj metoda liječenja. Te metode se rezlikuju po složenosti, neke od metoda su dulje prisutne kao npr. presađivanje hrskavice u sklopu mozaikplastike, alografti, mikrofrakture  i sl. pa je i naše iskustvo s njima veće. Druge metode su npr novijeg datuma pa podaci o učinkovtiosti još nisu dostupni na velikom broju pacijenata ali im je koncept obećavajući AMIC metoda, autologno presađivanje hrskavice ACI, AutoCart i slično. Izbor metode liječenje je individualan. Nerijetko u sklopu liječenja je potrebno operativno korigirati stanje je uzrokovalo ili doprinjelo ozljedi hrskavice koljena. Tako je uz “operaciju hrskavice” potrebno dodatno izvesti operaciju rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta, šivanje meniska ili korektivnu osteotomiju.

Oporavak

Oporavak nakon liječenja ozljede hrskavice ovisi o izabranoj metodi liječenja i naravno stupnju i veličini oštećenja. Nakon operativnog liječenja nerijetko se koristi rasterećenje operirane noge štakama. Izrazito stimulativno na liječenje djeluje i terapija kinetekom koju je potrebno započeti što ranije i što intenzivnije. Kao dodatak operativnoj terapiji moguća je primjena i bioloških metoda liječenja- ACP(autologna kondicionirana plazma) i matičnih stanica. Fizikalna terapija je također neizostavan dio postoperativnog oporavka.

prof. dr. sc. Božidar Šebečić
Predstojnik Klinike za kirurgiju u KB Merkur, Zagreb, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.Specijalist ortopedije i traumatologije čija su specijalnost sportske ozljede, kirurško liječenje sindroma bolne prepone te minimalno invazivni artroskopski zahvati na koljenu.
dr. sc. Bojan Dojčinović
Specijalist ortopedije i traumatologije. Područje interesa su mu sportske i degenerativne bolesti koljena i ramena, naročito minimalno invazivni artroskopski zahvati te zahvati zamjene zglobova, artroplastike, ali i prijelomi i posljedice loše sraslih prijeloma koljena i ramena.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.