RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h
RADNO VRIJEME: PON - PET 09-20h

Telefon

01 5585 696

MOBITEL

091 1711 400

E-mail

info@arthros.hr

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Blokade zglobova

Poliklinika i dnevna bolnica Arthros 

Opis

Bol u zglobu je često praćena otokom i izljevom koji ograničava pokretljivost zgloba što opet uzrokuje ukočenosti i dodatno pojačava bol. Izljev u zglob vrlo često je posljedice upalne reakcije zglobne ovojnice. Osteoartis, reumatoidni artritis, giht samo sun eka od upalnih stanja koja uzrokuju izljev i bol u zglobu. Kako bi se otklonio bolni podražaj, smanjila upala i uništavanje zgloba osim lijekova koji se uzimaju peroralno moguća je punkcija zgloba uz primjenu “blokada”. Popularno zvane “blokade” su kombinacije kortikosteroidnih lijekova i lokalnih anestetika koje mogu ponuditi ponekad gotovo trenutno olakšanje bolova I smanjenje izljeva. 

U koje zglobove se mogu primjenjivati blokade?

Najčešća primjena blokada je u zglob koljena, kuka, ramena. Međutim primjena može biti u bilo koji zglob ukoliko postoji opravdana indikacija. Blokade primjenjujemo i u ručni zglob, male zglobove šake, tetivne ovojnice prstiju šake(MbDequervain), sakroilijakalne zglobove(kod sindroma bola u donjem dijelu leđa).

Liječenje

Nakon razgovora s pacijentom, kliničkog pregleda po potrebi dopunjenog ultrazvukom postavlja se indikacija za punkciju zgloba, odstanjenje izljevaiI aplikaciju “blokade”. Postupak se izvodi ambulantno pod sterilnim uvjetima. Nakon pranja i dezinfekcije, primjenujue se lokalni anestetik u područje uboda. Nakon primjene anestetika slijedi punkcija i izvlačenje tekućine iz zgloba po potrebi uz kontrolu ultrazvuka. Kada se odstrani izljev u zglob se može ili ne mora primjeniti “blokada”. 

Oporavak

Nakon punkcije zgloba i primjene terapije obično se vrlo brzo osjeća poboljšanje u smislu prestanka bolova. Potizivni efekti mogu malo i popustiti nakon nekoliko sati od aplikacija te se ponovno pojačati nakon 24 do 48h

dr. Ana Dejanović Dojčinović
Specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije. Tijekom stručnog usavršavanja i kasnije specijalističke prakse u SB Stubičke toplice, razvila je inovativne protokole u postoperativnoj rehabilitaciji ortopedsko traumatoloških pacijenata.
Obratite nam se s povjerenjem
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.

LOKACIJA

Oporovečka 3-5, Zagreb

Kako do nas?

Pogledajte kartu

Kontakt i termini

Dogovorite termin ili postavite pitanje

Usluge

Istražite ponudu naših usluga

Obratite nam se s povjerenjem

KONTAKTIRAJTE NAS!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila.