Matične stanice

Opis postupka

Značaj i učestalost pojave osteoartritisa je sve veći pa potreba za liječenjem i prevencijom degenerativnih promjena na zglobovima je samim time sve veća. Rezultati artroplastika su sve uspješniji, ali unatoč tome zbog ograničenja vezanih uz trajanje implantata, mogućnost zaostajanja nekih tegoba nakon ugradnje i mogućnost infekcije nisu modalitet liječenja za koji se pacijenti lako odlučuju.

Razvojem znanosti i tehnologije otvara se novo područje djelovanja u osteoartritisu u koje velike nade polažu i pacijenti i liječnici. Ideja obnove zglobova aktivacijom prirodnih mehanizama reparacije samog ljudskog tijela je stara koliko i medicina, ali tek je u zadnjim desetljećima doživjela početke primjene u praksi zahvaljujući novim spoznajama.

Matične stanice su pluripotentne stanice, odnosno posjeduju sposobnost preobražavanja u bilo koje tkivo koje gradi ljudsko tijelo. Svi smo na početcima bili skupina matičnih stanica koje su se onda preobrazile u različita tkiva i organe koji su izgradili naše tijelo.

Trenutno, na temelju dosadašnjih saznanja, proces upotrebe se sastoji u uzimanju stanica, najčešće iz masnog tkiva trbušne stijenke ili iz koštane srži. Tako prikupljeno tkivo koje u malom postotku sadrži matične stanice se podvrgava procesu koncentracije matičnih stanica, nakon čega se one ubrizgavaju u tretiranu regiju. S obzirom da se uzimaju vlastite stanice, mogućnost alergijskih reakcija je svedena na minimum.